Rudolf
2 °C
13 °C

Nagy-Britanniát látni és meghalni

2015.10.07. 09:37

Nagy-Britanniában gondoskodnak a világon a legjobban az életük végéhez közeledőkről – cáfolta Vörösmarty Mihályt egy londoni elemző cég.

Az Economist Intelligence Unit – a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző és előrejelző háza – másodszor készített tanulmányt arról, hogy a világ egyes országai milyen gondoskodásban részesítik az életük végén járókat. Ehhez összetett, öt fő- és húsz alkategóriából álló halálminőség-indexet dolgozott ki.

A tanulmány fő megállapításai:

  • A ranglistán Nagy-Britannia került az első helyre: a maximális 100 pontból 93,9-et megszerezve.
  • A felső tízes mezőnyben szinte csak a fejlett ipari térség gazdaságai szerepelnek. Nagy-Britannia után Ausztrália, Új-Zéland, Írország és Belgium következik, és ebbe a csoportba került Tajvan, Németország, Hollandia, az Egyesült Államok és Franciaország is.
  • Magyarország a vizsgált 80 ország rangsorának középmezőnyébe került: 42,7 ponttal a 41. helyen állunk.
  • A magyar helyezés a térségi EU-gazdaságok mezőnyben is középen van. Magyarországtól lemaradva szerepel az EIU-listán Szlovákia (55.), Bulgária (62.) és Románia (64.), de előttünk jár Csehország (33.) és a 26. helyezett Lengyelország.
  • Az utolsó helyekre szorult Irak, Banglades, a Fülöp-szigetek és Nigéria után.

Nem olcsó, de megéri

Az MTI azt írja, hogy az olyan országokban, ahol korlátozottak az erőforrások, ám a demográfiai folyamatok miatt várhatóan gyors ütemben nő az idősek ellátása iránti igény, célzott fejlesztéseket kell végrehajtani. A cég Magyarországot, Görögországot és Kínát említi meg ezen országok között.

Az EIU szakértői szerint a palliatív gondoskodás beruházásokat igényel, de csökkenti az egészségügyi ellátás költségeit, mert leveszi a betegek ellátásának terhét a gyógyító célú kezeléseket végző egészségügyi intézményekről. A legutóbbi kutatások jelentős statisztikai összefüggést mutattak ki az idősgondozás fejlesztése és az egészségügyi kezelések költségeinek csökkenése között.

Az EIU az első hasonló felmérést 2010-ben állította össze. Akkor még jóval szűkebb, 40 országból álló mezőnyt vizsgáltak, a mostanitól eltérő kritériumok alapján. Nagy-Britannia az öt évvel ezelőtti rangsorban is az élre került, Magyarország akkor a 11. helyen állt.