Olivér
9 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Életmódváltással tehetünk a rák ellen

2015.10.08. 16:00

24 daganatos betegség 13 kockázati tényezőjét azonosították ausztrál kutatók, akik azt is kimutatták, hogy csupán 6 kockázati tényező kiiktatásával megelőzhető lenne a rákbetegségek egyharmada – írja az MTI.

A kockázati tényezők közül 13-at azonosítottak, de a daganatos megbetegedések 90 százalékát az alábbiak okozzák:

  • a dohányzás,
  • az UV-sugárzásnak való kitettség,
  • a testsúly,
  • a rossz étrend
  • és az alkohol.

Az Australian and New Zealand Journal of Public Health című folyóiratban közzétett tanulmányt a tanács finanszírozásával a queenslandi QIRM Berghofer Orvostudományi Kutatóintézet szakemberei készítették. Ausztráliában összesen 37 ezer rákbeteg él.

Sanchia Aranda professzor, az Ausztráliai Ráktanács vezérigazgatója elmondta, hogy a rossz étrend a túl sok vörös és feldolgozott hús, a kevés gyümölcs, zöldség és növényi rost fogyasztását jelenti.

Mindig is tudtuk, hogy ez összefüggésben van a daganatos betegségek kialakulásával, de nem tudtuk számszerűleg kimutatni, csupán a dohányzás esetében.

– mondta Aranda.

A tanulmányban azt is számszerűsítették, hogy a dohányzás a tüdőrák mellett hány bél- és hólyagrákos esetet okozott az ötödik kontinensen 2010-ben: előbbi 951-et, utóbbit 781-et. Aranda megjegyezte, hogy az emberek valószínűleg nem tudják, hogy a túlsúly és a rák között is összefüggés van, pedig évente négyezer daganatos betegséget lehetne megelőzni a fogyókúrával.