Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Uram, 30 perc van hátra az életéből

2015.11.05. 15:35 Módosítva: 2015-11-05 15:35:25

Életmentő agyműtétet hajtott végre egy kaliforniai férfin egy orvoscsoport. A 26 éves Luis Ortiz élete legsúlyosabb fejfájásával ment orvoshoz, de a vizsgálat kimutatta, hogy a fájdalmat egy élő galandféreg okozza az agyában.

Miután közölték Ortizzal, hogy nagyjából fél óra van hátra az életéből, ha nem avatkoznak be, az orvosok hozzáláttak a műtéthez, hogy eltávolítsák a férget. Dr. Soren Singel, az Ortizt műtő idegsebész szerint hajszálon múlt a dolog; kész szerencse, hogy Ortiz még időben kórházba ment a fejfájásával, különben biztosan meghalt volna. Az utolsó pillanatban érkezett: míg augusztusban csak enyhe fejfájásai voltak, az utolsó percekben a fájdalom már elviselhetetlenné vált.

A sebészek mesterséges kómába ejtették Ortizt, hogy megműthessék. A kamerás vizsgálattal azt is megállapították, hogy a féreg már lárvákat is rakott a férfi agyába. A galandférgek cisztát alkottak Ortiz agyában, leállítva az agy folyadékáramlását. Ha az orvosok nem avatkoznak közbe, ez biztos megölte volna.

Az orvos kihúzta, és azt mondta, hogy még mindig tekergőzött. Mégis, mennyi esélyem volt rá, hogy egy parazita kerüljön a fejembe?

– mondta Ortiz.

Singel szerint az efféle esetek nem példátlanok. Az élő paraziták többnyire fertőzött marha-, hal- vagy disznóhúsevéssel kerülnek az ember szervezetébe.

Ortiz azóta felépült a műtétből, bár a memóriája még nem működik tökéletesen; néha azt is elfelejti, hogy memóriatréninget kéne tartania. Mindenesetre már lábadozik a műtét után, és reméli, hogy befejezheti az egyetemet.