Szúnyogokra fogják a rendellenesen kis fejű babák születését

2015.11.20. 11:33

A brazil egészségügyi minisztérium nemzeti vészhelyzetet hirdetett ki, hogy az orvosok kivizsgálják, tényleg a szúnyogok tehetnek-e arról, hogy az utóbbi időben egyre több, az átlagosnál kisebb fejű csecsemő születik az országban. A Zika-lázat okolják a problémáért.

A Zika-lázat egy vírus okozza, amely szúnyogcsípéssel terjed. A kisebb fejű csecsemők születésének ez lehet az egyik feltételezett oka a brazil kormány szerint, mert azokban a régiókban nőtt a megbetegedések száma, ahol több a rendellenesen kisebb fejjel születettek száma.

Egyre több itt született csecsemő fejének körfogata 33 centiméternél kisebb, miközben a 33-38 centimétert tartják normálisnak. A kisebb fejjel született csecsemőknél később problémák alakulhatnak ki a kognitív funkcióknál, vagy később fejlődhetnek ki egyes motorikus funkciók, bajok lehetnek a koordinációval, beszéddel.

Az északi Pernambuco államban idén 141 mikrokefáliában szenvedő gyerek született, pedig korábban átlagosan csak kilenc ilyen baba született. A két szomszédos államban is több esetről számolnak be.

A hatóságok most vizsgálódnak, addig is azt tanácsolják az államban élő terheseknek, hogy próbáljanak meg minél kevesebb kockázatot vállalni (ne igyanak alkoholt, vegyenek részt a vizsgálatokon), és próbálják meg elkerülni a szúnyogcsípést.

Az anyák 80 százalékánál olyan tüneteket figyeltek meg, mint amilyet a Zika vírus okozhat, valószínűleg terhességük első harmadában találkozhattak a vírussal. A Zika vírus hasonló tüneteket okoz, mint a dengue-láz, de sokkal enyhébb betegség. Magas lázról, hidegrázásról és égő szemekről panaszkodnak a betegek, akik általában egy hét alatt meggyógyulnak.

A probléma egyelőre az északi országrészre koncentrálódik, de az egészségügyi hatóságok az egész országra kiterjesztették a vészhelyzetet.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét