Vendel
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A rák a szervezet orosz rulettje

2015.12.18. 16:55

A rák elsősorban nem szerencse kérdése, hanem nagyrészt a környezeti tényezők függvénye – írja az MTI egy új kutatásra hivatkozva, ami a Nature-ben jelent meg. Bár az eredmények azt mutatják, hogy a rákos daganatok kétharmada nem vezethető vissza környezeti és életmódbeli tényezőkre, például a dohányzásra, a megállapítást sokan vitatták.

A tanulmány szerzői többféle megközelítést használva jutottak arra, hogy a rákos megbetegedéseknek csak 10-30 százaléka írható a szervezet természetes működése számlájára.

A rákot a szervezet egy sejtjének elromlása, kontrollálatlan szaporodása okozza. Ez fakadhat a szervezet saját, vele született működési módjából, például abból a kockázatból, hogy minden egyes sejtosztódásnál mutációk alakulhatnak ki. Kiválthatja továbbá külső tényező, többek között a dohányzás, az UV-sugárzás, és számos, még fel nem fedezett ok is.

A kockázat látványosan csökkenthető

A tudományos vita arról folyik, vajon a belső vagy a külső tényezők fontosabbak-e a rák kialakulásában. A Science januárban lehozott egy tanulmányt, ami azt taglalta, hogy egyes szövetekben miért fejlődhet ki a rák milliószor nagyobb eséllyel, mint másokban.

A New York-i Stony Brook Rákkutató Központ orvosai friss tanulmányukban különböző módszerekkel, például számítógépes szimulációval, a populáció adatainak elemzésével és genetikai szempontból vizsgálták a kérdést.

Az eredményeik következetesen azt mutatták, hogy a kockázat 70-90 százalékban külső tényezők számlájára írható.

Yusuf Hannun, a Stony Brook munkatársa szerint

óriási a szerepe a környezetnek. Az emberek nem álltathatják magukat a balszerencsével: nem lehet dohányozni, majd a rákot a sorsnak tulajdonítani. Olyan ez, mint egy revolver, a szervezet saját, belső kockázata csak egy golyó benne.

A brit rákkutató intézet (Cancer Research UK) munkatársa, Emma Smith szerint az egészséges életmód, a dohányzás kerülése, a megfelelő testsúly megtartása, az alkoholfogyasztás csökkentése ugyan nem nyújt garantált védelmet a rák ellen, de a kialakulás kockázatát látványosan csökkenti.