Sokkal gyorsabb az agy, mint hittük

2016.01.07. 10:32

A véltnél jóval gyorsabban, csupán 100-200 milliszekundum alatt is előhívhatja a korábban átélt élmények emlékét – írja az MTI. A Konstanzi és Birminghami Egyetem kutatói a Journal of Neuroscience című szaklapban publikálták a témáról szóló tanulmányukat. Gerd Waldhauser német kutató elmondta: eddig úgy gondolták, ehhez az agynak legalább fél másodpercre van szüksége.

A kutatásban részt vevőktől azt kérték a szakértők, próbáljanak bizonyos tárgyakat minél jobban az emlékezetükbe vésni. Később vissza kellett rájuk emlékezniük, miközben elektroenkefalográffal (EEG) figyelték a fej felszíni feszültségének változásait. Ezek segítségével lehet következtetni az egyes agyi területek aktivitására.

Amikor visszaemlékszünk valamire, az agyban jórészt ugyanazok a területek aktivizálódnak, mint az élmény eltárolásakor. Minden emlék egyedi és egy bizonyos helyhez és időhöz kötődik: az emlékezési folyamat során az érzékelési információk aktivizálódnak újra, tehát például a látásért felelős terület. A kutatás szerint ez az aktivizálódás már 100-200 milliszekundum alatt megtörténik.

Azt hittük, az agynak eltart egy darabig, amíg a hosszú távú emlékezetért felelős hippokampuszban megtalálja az emléket. Eredményeink szerint azonban az agy sokkal gyorsabb reakcióra képes.

– mondta Simon Hanslmayr, a Birminghami Egyetem szakértője.

A korai folyamatok döntő jelentőségűek az emlékezés szempontjából. Ha ezt a korai aktivizálódást megakadályozták, az teljesen gátolta az emlék előhívását. Waldhauser szerint az új eredmények segíthetnek abban, hogy jobban megismerjék az epizodikus, vagyis az ember élményeire történő emlékezést.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön