Hawaiin is kis fejű baba született a Zika vírus miatt

2016.01.17. 14:18

Az Egyesült Államokban is megjelent a Zika vírussal összefüggésbe hozott mikrokefália, amely az utóbbi hónapokban félelemben tartja Brazíliát és a környező országokat. A születési rendellenesség következtében a babáknak szokatlanul kicsi a fejük, és az agyuk is fejletlenebb lehet.

Az első amerikai esetet Hawaiiról jelentették. A mikrokefáliás újszülött az anyjától kapta el a vírust, aki valószínűleg Brazíliában szedte össze, amikor 2015 májusában ott járt. A hatóságok ugyanakkor kijelentették, hogy se a baba, se az anya nem fertőző, ezért nem kell attól tartani, hogy járványt indítanának be.

A Zika vírus és a mikrokefália kapcsolatáról ebben a korábbi cikkünkben részletesen is olvashat. A vírus és a rendellenesség közötti összefüggés a kutatókat is meglepte. Ez azért lehet, mert az 1947-ben felfedezett vírus még sose okozott akkora járványt, mint most Brazíliában. Bár még mindig csak közvetett bizonyítékok vannak, egyre inkább úgy tűnik, hogy valóban a Zika áll a megugró mikrokefáliás esetek mögött. Az egy évvel ezelőtti százötvenről háromezerre nőtt az ilyen születések száma Brazíliában, ami a riói olimpia évében világszerte nyugtalanságra ad okot.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét