11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

ÁNTSZ: Magyarországra is bejuthat a kisfejűséget okozó zikavírus

2016-01-28T181244Z 662108225 GF10000288183 RTRMADP 3 HEALTH-ZIKA
2016.01.28. 17:04 Módosítva: 2016.01.28. 17:07
Az Országos Epidemiológiai Központ csütörtökön közleményben adott tájékoztatást arról, hogy több európai polgárt is megfertőzött a zikavírus dél-amerikai, illetve dél-ázsiai útja során. A magyar közegészségügyi hatóság szerint kicsi az esélye, de nálunk is megjelenhet a terhes nőkre veszélyes, kisfejűséget okozó vírus.

Németországban két ilyen esetet diagnosztizáltak, az utazók 2015 decemberében Haitin jártak. Hollandiában hat Suriname-ból hazatért utazónál igazolták a fertőzést. További egy esetre Finnországban derült fény, a beteg a Maldív-szigeteken fertőződött meg 2015 júniusában.

Egy dán férfi két hónapos dél-amerikai körútján fertőződött – derül ki az ÁNTSZ összeállításából. További öt esetet az Egyesült Királyságban regisztráltak, de nem az utóbbi hetekben, hanem 2014 decembere óta; azok a betegek Kolumbia, Guyana, Suriname, illetve Mexikó vagy Venezuela területén fertőződtek meg.

A fertőző betegség behurcolásának kockázata Magyarországra rendkívül alacsony, de nem zárható ki, a járványügyi felügyeletnek egyelőre nincs tudomása zikavírusra utaló megbetegedésről. Az Európai Unió eddig előfordult esetekben a vírust külföldről hurcolták be, honi eredetű megbetegedést nem diagnosztizáltak Európában.

Még a határon kell megfékezni

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) 2016. január 21-én frissítette ajánlását a zikavírus-fertőzéssel érintett területre utazók számára. Az ÁNTSZ – az ECDC ajánlásával egybehangzóan – a külföldre készülő várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőnek javasolja, hogy indulás előtt tájékozódjanak arról, van-e járvány a célországban. Ha a vírus intenzíven terjed vagy szórványos megbetegedéseket észleltek, vegyék fontolóra az utazás elhalasztását, különösen az első esetben.

Az ECDC azt javasolta a tagállamoknak, hogy fordítsanak fokozott figyelmet a zikavírus-fertőzések behurcolásának ellenőrzésére, főleg ott, ahol a kórokozó terjesztésére alkalmas vektorok megtalálhatók, mert így elkerülhető lehet a vírus hazai terjesztése. Ezenfelül azt javasolták, hogy tájékoztassák a klinikusokat és az utazási gyógyszerekkel foglalkozó egészségügyi szolgáltatókat a járványról és az endémiás területekről, hogy az érintett területről érkező utazók megbetegedése esetén gondoljanak a zikavírusra is a diagnózis felállítása során. 

Az elmúlt 2 hónapban világszerte 23 országból jelentettek helyi eredetű zikavírus-fertőzéseket. A 2016. január 19-i adatok szerint:

 • Dél-Amerikában

Bolívia, Brazília, Ecuador, Francia Guyana, Guyana, Kolumbia, Paraguay, Suriname, Venezuela;

 • Közép-Amerikában

El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexikó, Panama;

 • a Karib-térségben

Barbados, Guadeloupe, Haiti, Martinique, Puerto Rico, Saint Martin;

 • a Csendes-óceáni térségben

a Szamoa-szigetek;

 • továbbá a világ más tájain

Thaiföld és a Zöld-foki Köztársaság

érintettek. Az aktuális járványügyi helyzetről az ÁNTSZ, illetve az Országos Epidemiológiai Központ honlapján található további tájékoztatás. A fenti listából ezek azok az országok, amelyben a zikavírus intenzíven terjed:

 • El Salvador
 • Venezuela
 • Kolumbia
 • Brazília
 • Suriname
 • Francia Guyana
 • Honduras
 • Mexikó
 • Panama
 • Martinique

Várandós nők, óvatosan a szúnyogokkal!

A magyar közegészségügyi hatóság szerint aki ezeknek az országoknak vagy ezeknek a térségeknek valamelyikébe utazik, fordítson kiemelt figyelmet a szúnyogcsípések megelőzésére. Bár a vírust egyes majomfajok és az ember hordozhatják, a fertőzést az Aedes szúnyog különböző fajtái terjesztik.

A betegség többnyire kiütésekkel és magától gyógyuló, enyhe, 4-7 napig tartó lázzal jár. Fő tünetei a maculopapularis exanthema (hólyagos bőrkiütés), a láz, az izületi fájdalom, az izomfájdalom, a kötőhártya-gyulladás és a fejfájás. A kiütések többnyire az arcon jelentkeznek és a törzsre terjednek tovább. Ritkán, de előfordulhat, hogy a betegség fájdalmakkal és emésztőszervi panaszokkal jár együtt.

A fertőzés nem gyógyítható célzott terápiával. Nincs ellene védőoltás: az érintett területeken legfeljebb a szúnyogcsípések ellen védekezhetünk.

Az egyéni védekezés jelentősége kiemelten fontos a várandós, illetve gyermekvállalást tervező nők esetében. Brazíliában, ahol szintén felütötte a fejét a betegség, az egészségügyi minisztérium arra figyelmeztetett, hogy a várandós nők

 • tartózkodjanak az alkohol és a drog fogyasztástól;
 • ne alkalmazzanak vény nélkül kapható gyógyszereket;
 • kerüljék a lázas vagy fertőző betegeket.

További speciális javaslatokat rendeltek el a szúnyogcsípés megelőzésére. Ajánlott csukva tartani az ajtókat és ablakokat, hosszú ujjú nadrágot és inget viselni, illetve a várandósság alatt megengedett szúnyogriasztó sprayt használni. (A várandós nők klinikai, laboratóriumi és ultrahangos vizsgálatai folyamatban vannak.)

Nagy kockázatot jelent a Guillain–Barré szindróma kialakulása is; ez egy, a perifériás idegeket érintő, gyulladásos autoimmun betegség. A Francia Polinéziában észlelt járvány során 8750 betegből 74-nél regisztráltak idegrendszeri vagy autoimmun megbetegedést néhány nappal a fertőzés kialakulása után.  A 42 esetben Guillain-Barré szindrómának vélt kórkép közül 37 betegnek volt vírusfertőzéses tünete.

Az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedőknek, illetve kisgyermekkel utazóknak indulás előtt tanácsos tájékozódnia a használható szúnyogriasztókról és az egyéb megelőzési lehetőségekről.

A szúnyogok elleni védekezéshez az ÁNTSZ a következőket javasolja:

 • Használjunk szúnyogriasztó szert a gyártó utasításának megfelelően. DEET (diethyltoluamide) hatóanyag-tartalmú riasztó 3 hónapos kor alatt nem ajánlott, de várandós nők használhatják az alkalmazási előírások szerint.
 • Viseljenek hosszú ujjú inget és nadrágot, zoknit és cipőt, különösen a zikavírust hordozó Aedes szúnyog aktív időszakában (nappal).
 • Aludjanak, pihenjenek szúnyoghálóval ellátott vagy légkondicionált helyiségben, ennek hiányában használjanak az ágyra rögzíthető szúnyoghálót nappal is.

Fontos, hogy ha a felsorolt területek valamelyikéről visszatérőknél, láz, kiütés, fejfájás, kötőhártya gyulladás vagy ízületi fájdalom jelentkezik az érkezést követő három héten belül, forduljanak orvoshoz és említsék meg utazásuk helyszínét. • Hírek
 • Bankszámla