Az elhasznált sejtek kipucolása meghosszabíthatja az életet

2016.02.05. 09:00

Amerikai kutatók az elhasználódott sejtek elpusztításával meg tudták hosszabbítani kísérleti egerek életét. A felfedezés segíthet az öregedéssel járó betegségek kezelésében vagy akár megelőzésében.

Ahogy a szervezet idősödik, a sejtek is elhasználódnak. Az elöregedett sejtek már nem képesek osztódni, de felgyülemlenek a testben, és olyan molekulákat bocsátanak ki, amelyek károsak lehetnek a szervezetre. Ezért ezekhez a sejtekhez köthetők az olyan időskori egészségügyi problémák, mint a veseelégtelenség vagy a cukorbetegség.

A Mayo Clinic molekuláris biológusai egereken tesztelték e sejtek hatását. A génjeiket úgy módosították, hogy az osztódásra már képtelen sejtek elhaljanak, ha egy bizonyos gyógyszert adnak be nekik. Azok az egerek, amelyeknek az elhasználódott sejtjeit hat hónapok keresztül irtották, több szempontból egészségesebbek voltak a tesztidőszak végén, mint a kontroll csoport háborítatlan sejtállományú egerei: jobban működtek a veséik, strapabíróbb volt a szívük, aktívabbak voltak, és később jelent meg náluk a rák is. Összességében pedig

20-30 százalékkal hosszabbodott meg az élettartamuk.


  • Tippek
  • Árfolyam