Gyomirtót találtak a legnépszerűbb német sörökben

2016.02.26. 12:15

Potenciálisan rákkeltő gyomirtót talált népszerű német sörökben egy kutatás. A müncheni Környezetvédelmi Intézet megvizsgálta azt a 14 német sörmárkákat, amelyekből a legtöbbet adtak el 2015 decemberében és 2016 januárjában Németországban, és megállapította, hogy a glifozát nevű anyag az összesben megtalálható.

Az intézet szerint a sörök alapanyagául szolgáló gabonával jutott be az anyag az italokba, mert Németországban rutinszerűen használják a mezőgazdaságban. A legtöbbet, literenként 29,74 mikrogrammot a Hasseröder nevű gyár sörében találták. A legalacsonyabb értéket a Bavarian Augustiner söreinél mérték, ezekben csak 0,46 mikrogramm volt. Viszont még ez a csekélynek tűnő mennyiség is több mint négyszerese annak a 0,1 mikrogrammnak, ami az ivóvízben a törvény szerint megengedett. (Bár ezek a főzdék nálunk pont kevésbé ismertek, magában a jelentésben bőven találni a magyar áruházak polcairól is ismerős márkákat.)

A Német Sörfőzők Szövetsége (BfR) ugyanakkor tagadta, hogy ezek az értékek bármilyen kárt okoznának az emberi szervezetben. A közleményük szerint még ha valóban ennyi glifozát is lenne a sörökben, akkor is napi ezer liter sört kéne meginnia valakinek, hogy bármi baja legyen a gyomirtótól. (A mi tippünk az, hogy magától a sörtől már napi 990 liternél is lennének gondjai az illetőnek.)

Valójában erősen megoszlanak a vélemények arról, hogy mennyire és milyen mértékben káros a glifozát az emberre:

  • 2015-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kimondta, hogy az anyag potenciálisan rákkeltő.
  • Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság viszont kimondta, hogy ez szerintünk igen valószínűtlen.
  • Egyes kutatók pedig azt mondták ki, hogy az európai hatóság konklúziója "tudományosan elfogadhatatlan".

Lassan pedig dűlőre kell jutnia a hatóságoknak, mert a gyomirtót áruló Monsanto európai licensze idén nyáron lejár, és az Európai Bizottságnak el kell majd döntenie, hogy meghosszabbítja-e. Addig is, ha az emberi szervezetre nem is, a sörfőző szervezetekre könnyen lehet nagyon káros hatása az ügynek.  • Hírek
  • Bankszámla