Endre, Elek
14 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Bénulást is okozhat a zikavírus

2016.03.01. 12:55

Francia kutatóknak sikerült bizonyítaniuk az összefüggést a zikavírus és a bénulást okozó Guillain-Barré-tünetegyüttes (GBS) között, ami azt jelenti, hogy a zikajárvány sújtotta országokban várhatóan növekedni fog az idegrendszert érintő betegség előfordulásának gyakorisága – írja az MTI.

A kutatók 42 olyan páciens vérmintáját elemezték, akik zikavírussal fertőződtek meg a Francia Polinéziát 2013-2014-ben sújtó járvány során. A The Lancet brit orvosi lapban közölt tanulmány szerint a pácienseknél nagyjából hat nappal a fertőzés után jelentkezett a Guillain-Barré-tünetegyüttes. A mutatók alapján a kutatók arra jutottak, hogy

minden zikavírussal fertőzött négyezer emberből egynél jelentkezhet az idegrendszert érintő ritka betegség.

"Ezeknek a GBS-szel diagnosztizált pácienseknek az állapota gyorsabban romlott, mint azt ennél a betegségnél tapasztalni szoktuk, ugyanakkor amint túl voltak a betegség akut fázisán, gyorsabban haladt a felépülésük is" – mondta a kutatócsoportot vezető Arnaud Fontanet, a párizsi Pasteur Intézet vezető munkatársa.

A 42 betegből egy sem halt meg, de néhányuknak még hónapokkal a megbetegedés után is segítségre volt szükségük a járáshoz. A szakemberek szerint a zikajárvány sújtotta országoknak érdemes felkészülniük a GBS-es esetek számának megnövekedésére.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az elmúlt hetekben Brazíliából, Kolumbiából, El Salvadorból, Suriname-ból és Venezuelából is a végtag- és izomgyengeséget, légzészavart, súlyos esetben teljes bénulást előidéző betegség terjedését jelentették. Nemrég azt is közölték, hogy egyre több bizonyíték támasztja alá a zikavírus és a kóros kisfejűség, vagyis a mikrokefália közötti összefüggést, de a gyanú igazolásához akár 4-6 hónapra is szükség lehet.

A WHO szerint a GBS-es páciensek 3-5 százaléka még a legfejlettebb egészségügyi szolgáltatások mellett is belehal a betegség komplikációiba. A szervezet február elsején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a zikalázas megbetegedések száma az amerikai kontinensen, ahol a kór 2014 februárjában jelent meg az őslakosok körében Brazíliában.

A zikavírussal kapcsolatos gyorstalpalónkat ide kattintva, a részletesebb kérdezz-felelekünket pedig ebben a cikkben találják.