Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Újra támad az ebola, kísérleti oltást adtak be embereknek

2016.04.01. 14:48

Az újraéledő ebolajárvány miatt Guineában közel 800 embernek adtak be kísérleti oltóanyagot a kór ellen – közölte pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A beoltottak valamennyien érintkeztek az ország déli részén nyilvántartásba vett 8 ebolással – írja az MTI.

A világszervezet szakosított szervezete szerint a nyugat-afrikai országban jelenleg összesen több mint ezer olyan embert tartanak megfigyelés alatt, akik kapcsolatba kerültek az ebolavírussal fertőzött betegekkel, és 182 esetben magas a fertőzés kockázata. A VSV-ZEBOV nevű kísérleti gyógyszer – amelyet hónapok óta tesztelnek Guineában és a szomszédos Sierra Leonéban - nagyon hatékony oltóanyagnak számít.

Guineát december 29-én nyilvánította ebolamentesnek a WHO, két hónappal később azonban újabb nyolc megbetegedést jegyeztek fel az országban, s ezek közül hét halállal végződött. Az ENSZ hivatala úgy tudja, hogy egy 11 éves fertőzött kislány állapota stabil.

Az újabb megbetegedések ellenére a WHO kedden bejelentette, hogy a Nyugat-Afrikában kitört ebolajárvány már nem jelent veszélyt az egész világra, és az államok képesek megbirkózni az elszigetelt esetekkel. A rendkívül fertőző és gyilkos erejű vírus 20 hónap alatt mintegy 11 300 embert ölt meg a régióban.