Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

40 emberen próbálják ki a zikavírus elleni oltást

2016.06.20. 20:59

 A következő hetekben megkezdődnek egy zikavírus elleni kísérleti oltóanyag klinikai próbái, az illetékes amerikai hatóság megadta az engedélyt a pennsylvaniai székhelyű Inovio gyógyszeripari cégnek – írja az MTI.

Az Inovio hétfőn bejelentette, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) engedélyt adott a DNS-alapú oltóanyag klinikai próbáinak korai, a hatóanyag biztonságosságát vizsgáló szakaszára. Az Inovio oltása az immunrendszert megtanítja,hogy harcoljon a szúnyog terjesztette zikavírus ellen, úgy hogy a szervezetbe egy genetikailag létrehozott anyagot juttat, amely a vírust utánozza.

Az Inovio közleménye szerint az oltóanyaggal végzett állatkísérletekben az állatokban antitestek alakultak ki és az immunrendszernek olyan sejtjei, amelyek megtámadták a zikavírust. Az Inovio és partnere, a GeneOne Life Science 40 embert von be a klinikai próbába, hogy megállapítsa az oltóanyag legbiztonságosabb dózisát. A vállalat illetékesei azzal számolnak, hogy 2016 végére lesznek eredményeik a próbákból.

Jelenleg nincs semmilyen gyógyszer vagy oltóanyag a zikavírus ellen, amelyet az aedes aegypti trópusi szúnyog terjeszt. A zikaláz rövid és enyhe lefolyású betegség a legtöbb megfertőzöttnél, de súlyos születési rendellenességeket és magzati halált okozhat, ha az édesanya a terhessége idején fertőződik meg.

Múlt év ősze óta járványos méretekben terjed Latin-Amerikában és a karibi térségben. Jelenleg Brazília a leginkább érintett ország, ott másfél millióra teszik a fertőzések számát.