Találtak egy anyagot, ami kinyírja a szuperbaktériumot

2016.06.23. 14:43

Amerikai kutatók olyan vegyületet találtak egy északi-sarki tengeriszivacs-fajban, amely képes elpusztítani a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) 98 százalékát. Ez azért jó hír, mert az MRSA az egyik legkiirthatatlanabb baktérium manapság.

Ahogy mi is többször megírtuk, a baktériumok idővel hozzámutálódnak az ellenük bevetett antibiotikumokhoz, és egyre ellenállóbbá válnak velük szemben. Az antibiotikum-rezisztens szuperbaktériumok pedig egyre súlyosabb problémát okoznak világszerte, mert ha kifogyunk a hatékony gyógyszerekből, rég legyőzöttnek hitt betegségek szedhetnek újra milliónyi áldozatot, és egy egyszerű rutinműtét is komoly fertőzésveszéllyel járhat. Mindezt pedig legalább részben magunknak köszönhetjük, mert az orvosok túl sok antibiotikumot írnak fel, mi meg túl könnyen kapkodjuk be ezeket, amivel felgyorsítjuk az antibiotikum-rezisztencia kialakulását.

mix Sponge-Dendrilla-membranosa
Fotó: James McClintock / University of Alabama at Birmingham.

A kutatók ezért égen-földön, sőt föld alatt és óceánok mélyén is lázasan keresik az újabb vegyületeket, amelyekkel legalább egy időre kordában tarthatók az elkanászodó baktériumok. Az óceánok élőlényeit azért tartják esélyes forrásnak, mert olyan extrém körülményekkel kell megbirkózniuk, hogy gyakran alakulnak ki nálunk különösen hatékony védelmi mechanizmusok.

Az új vegyületet a Dendrilla membranosa nevű szivacsfajban találták a birminghami Alabamai Egyetem kutatói, és darwinolide-nak nevezték el. Az első laboratóriumi tesztek alapján az MRSA-sejtek 98,4 százalékával végzett, ami igen biztató eredmény. Azt még ők se pontosan értik, hogyan működik, de arra következtetnek, hogy a különleges struktúrája teszi lehetővé, hogy áthatoljon az MRSA-t védő biofilmrétegen. A következő lépés az lesz, hogy szintetikusan is sikerüljön előállítani a darwinolide-ot, hogy ne kelljen mindig szegény szivacsokból kiválasztani.  • Hírek
  • Bankszámla