Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

A homlokán növesztettek új orrot egy indiai fiúnak

2016.07.06. 20:52

Az orvosok a homlokán növesztettek új orrot egy 12 éves indiai kisfiúnak – írja az MTI. Arun Patel orra még csecsemőkorában torzult el egy tüdőgyulladás miatt. A fertőzés gyógyíthatatlanul károsította az orr porcszövetét, ezért volt szükség a szokatlan megoldásra.

nozi1
Fotó: S. Niazi

A fiút még röviddel a születése után vitték el a szülei orvoshoz, miután tüdőgyulladást kapott. A kezeléstől a kisbaba állapota azonban csak romlott, a kiterjedt szövetkárosodás miatt elvesztette az orra nagyobb részét. Több mint egy évtizeddel később Indaur város egy orvoscsoportja úgy döntött, ritka, négy szakaszból álló plasztikai műtétet végeznek el, hogy Arun új orrot kaphasson. A teljes műtétsorozat nagyjából egy évig tartott.

  • Az első szakaszban Arun homlokára bőrszövetet ültettek, hogy legyen helye az új orr növekedésének. Ezután speciális szer beinjekciózásával serkentették a szövet növekedését.
  •  A második szakaszban az új orrhoz a kisfiú mellkasából vettek ki porcot, amely három hónapon keresztül növekedett a homlokán.
  •  A harmadik fázisban leoperálták a mesterséges orrot a homlokáról és az arcába ültették. Végül a negyedik szakaszban plasztikázták a kisfiú homlokát.
nozi2
Fotó: S. Niazi

Arunéhoz hasonló műtétet már végeztek 2013-ban Kínában, akkor egy férfi közlekedési balesetben megsérült orrát helyettesítették egy újjal.