Itt a fegyver a szuperrezisztens baktériumok ellen

2016.07.08. 09:19

Egy új, egyelőre kísérleti vérvizsgálattal néhány éven belül az orvos megállapíthatja, hogy a páciens fertőzése vírusos, vagy bakteriális eredetű-e, vagyis van-e értelme antibiotikummal kezelni. Az új módszerrel kiküszöbölhető, hogy feleslegesen írják fel a vírusfertőzéssel szemben hatástalan antibiotikumot – olvasható a Stanfordi Egyetem kutatóinak tanulmányában, amely a Science Translational Medicine című szaklapban jelent meg.

Egy ilyen diagnosztikai eszköz azért lenne rendkívül hasznos, mert csökkenteni lehetne vele az antibiotikumok indokolatlan használatát, ez ugyanis nagyban hozzájárul a szuperrezisztens, vagyis a legtöbb antibiotikumnak ellenálló baktériumtörzsek kialakulásához – írja az MTI.

A tünetek nagyon hasonlók, ezért igen gyakran nem lehet eldönteni, milyen eredetű fertőzése van a páciensnek – mondta Timothy Sweeney, a Stanfordi Egyetem immunológiai intézetének kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Az új vérvizsgálathoz hét gént azonosítottak, amelyek kifejeződése a fertőzés miatt megváltozik. A változás jellemzői megmutathatják, vírusos vagy bakteriális eredetű fertőzésről van-e szó. A vérvizsgálattal 96 súlyosan beteg gyerek fertőzésének természetét tudták pontosan meghatározni. Az új módszernek azonban még klinikai teszteken kell átmennie, mielőtt használatát jóváhagyják.

A forgalmazás előtt álló másik akadály a teszt lassúsága. Olyan készülék kell a vizsgálathoz, amelyik egy órán belül képes eredményt produkálni. Jelenleg ehhez négy-hat óra szükséges.

Vannak páciensek, akiknek olyan súlyos az állapota - többek között a szepszisben, vagyis az egész szervezetet érintő fertőzésben szenvedőké -, hogy minden órával, amelyet hatékony kezelés nélkül töltenek el, 6-8 százalékkal nő a halálozás esélye.  • Hírek
  • Hírek