Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Magától is vége lehet a zikajárványnak

2016.07.15. 13:41

Három éven belül valószínűleg magától elül a zikajárvány Latin-Amerikában, mivel a megfertőzöttek immúnissá válnak a vírussal szemben, egyre kevesebb embernél fog fennállni a fertőzés kockázata, vélik a Science című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban brit kutatók. Szerintük a jelenlegi járványt nem lehet feltartóztatni az életbe léptetett kormányzati intézkedésekkel, írja az MTI.

A londoni Imperial College kutatóinak előrejelzése szerint tíz éven belül nem valószínű, hogy felüti a fejét a következő nagyméretű zikajárvány, de kisebb mértékű felléphet. Tanulmányukban felhasználták az összes elérhető adatot, hogy bemutassák, miként fog a járvány terjedni, és felbecsüljék a járványveszélyt a közeljövőben. A zikavírus terjedését nem lehet feltartóztatni, de a járvány két-három év múlva magától elül, idézte Neil Fergusson professzort, a tanulmány vezető szerzőjét az egyetem honlapja. 

A kutatócsoport a zikavírus latin-amerikai terjedésének összes létező anyagát összegyűjtette, és az információkat, valamint más hasonló vírusokról - mint a dengue - meglévő adatokat felhasználta arra, hogy matematikai modellt készítsen a jelenlegi járvány terjedésének és a jövőbeni járványhullámoknak a bemutatására. A mostani heves járvány magától kialszik az úgynevezett tömeges immunitás jelensége miatt. Mivel az immunrendszernek - a vírust megölő antitesteknek - köszönhetően a zika képtelen megfertőzni kétszer ugyanazt az embert, a járvány egy olyan szakaszba jut, amikor nagyon kevés ember lesz már kitéve a fertőzésveszélynek. 

A modell alapján egy nagyméretű járvány nem fog újrakezdődni legalább tíz éven belül, amikor a lakosságban megjelenik az újabb nemzedék, amelynek nincs immunitása a vírussal szemben. Ez tükrözi más járványok, mint a zikához hasonló csikungunya lezajlását, amikor a heves járványt csak néhány új esetes hosszú időszak követ. 

A zikavírust az Aedes aegypti szúnyogfaj terjeszti. A kutatócsoport arra figyelmeztetett, hogy korlátolt hatásúak a nagyszabású kormányzati programok a szúnyogok kiirtására. A denguejárvánnyal kapcsolatos korábbi tapasztaltok azt mutatták, hogy feltartóztatása hihetetlenül nehéz. Jóval korábban kellett volna bevezetni ezeket az intézkedéseket a jelenlegi járványban ahhoz, hogy hatásosak legyenek. 

Sőt, a járvány lelassítására tett bármely erőfeszítés csak meghosszabbítja azt. A lassabb továbbadás az emberek között azt jelenti, hogy a lakosság később fogja elérni a tömeges immunitás szintjét, ami a járvány megállításához szükséges. Ez azt is jelentheti, hogy rövidülhet a két járvány közötti időszak, amelyet egy évtizedre becsülnek. 

Ha előrejelzés pontos, akkor a jövő év végére, esetleg korábban jelentősen csökkenhet az esetek száma. Ez azt is jelenti, hogy mire a vakcinák készen állnak a klinikai próbákra, nem lesz elég zikalázas eset ahhoz, hogy megvizsgálják, hatásos-e az oltóanyag.