Emma
-2 °C
6 °C

Vigyázzon, ha szelfizik, nehogy tetves legyen

2016.08.29. 15:30

Az Index techrovatában mi is sokszor írtunk már a technológia egészségre gyakorolt hatásairól, az alvászavartól az átalakuló memórián vagy éppen a pornófüggőségen át a figyelemzavarig, de azt se hallgattuk el, hogy többször okozott már tragikus balesetet a figyelmetlen szelfizés. Arra viszont mi se számítottunk, hogy éppen a tetves középiskolások száma fog megugrani a csoportos szelfik hatására.

Márpedig a holland Országos Közegészségügyi és Környezeti Intézet (RIVM) friss tanulmánya szerint éppen ez történt. A RIVM kétezer önkéntes bevonásával készített felmérést, és megállapították, hogy a diákok szelfimániája miatt szaporodnak a fejtetvek a holland középiskolákban, noha a tetvesedés hagyományosan inkább általános iskolai probléma – írja az MTI. A felmérés szerint az általános iskolások 28, a középiskolások 19 százalékánál mutattak ki fejtetűfertőzést.

Azt hiszem, hogy az ok a középiskolások viselkedésében keresendő. Szelfikészítés közben a fiatalok összebújnak, a hajuk összeér, ami segíti a tetvek átvándorlását

- mondta Desiree Beaujan, a RIVM szakértője.

Az intézet ezért most azt tervezi, hogy változtat a fejtetűellenes kampányán, és kiterjeszti azt a tinédzser korosztályra is. Beaujan szerint a szülőknek tudniuk kell, hogy tetűveszély van a holland középiskolákban, mert oda nem járnak be rendszeresen a szülők, hogy átvizsgálják a diákok fejét, szemben az általános iskolákkal. 

A RIVM felmérése szerint a fejtetűfertőzések háromnegyedét lányoknál mutatták ki, aminek a hosszú haj lehet az oka. A megvizsgált szülők közül minden tizediknek találtak tetvet a hajában.