A nemi betegségek magasról tesznek az antibiotikumra

2016.09.01. 09:33

Egyre ellenállóbbak az antibiotikumokkal szemben az olyan világszerte elterjedt, baktérium okozta nemi betegségek, mint a szifilisz, a klamídia és a kankó vagy gonorrhea – írja az MTI. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ennek az a fő oka, hogy a gyógyszereket túl gyakran alkalmazzák vagy hibásan adagolják.

Ezeknek a betegségeknek az ellenálló képessége az utóbbi években gyorsan növekedett, miközben csökkent a kezelési lehetőségeik köre

– írja a WHO.

A legerősebbek a kankó kórokozói, amelyek évente 78 millió embert fertőznek meg világszerte. Olyan gonorrheatörzseket is felfedeztek, amelyek már semmilyen ma ismert antibiotikumra nem reagáltak. Kevésbé drámai a helyzet a klamídia és a szifilisz terén. Ezeknél a betegségeknél évente 131 millió, illetve 5,6 millió új fertőzöttet regisztrálnak.

Ha a betegségeket nem kezelik, súlyos komplikációkat, például krónikus kismedencei gyulladásokat, méhen kívüli terhességet okozhatnak és vetélést, halva születést idézhetnek elő, vagy terméketlenséghez is vezethetnek. Mindemellett jelentősen növelik a HIV-fertőzés esélyét is.

Jönnek a szuperbaktériumok, használjon óvszert!

Napjaink egyik legsürgetőbb globális egészségügyi problémája, hogy olyan szuperbaktériumok fejlődnek ki, amelyek ellenállnak a ma ismert antibiotikumoknak, ezt a folyamatot pedig a túlzott antibiotikum-használatunk csak még tovább gyorsítja. A kutatók ezért lázasan keresik a kórokozók megfékezésének újabb módjait.

A rezisztencia növekedésének megfékezésére a WHO új irányvonalai szerint az orvosoknak az adott betegség kezelésére legmegfelelőbb antibiotikumot kell felírniuk a megfelelő dózisban. A WHO javaslata szerint a nemzeti egészségügyi szervezeteknek monitorozniuk kell a betegségek ellenálló képességét. És ahogy a WHO is kiemelte, a szexuális úton terjedő betegségek ellen amúgy se az antibiotikum a leghatásosabb, hanem az óvszer.  • Hírek
  • Bankszámla