Gyökeres változást hozhat a rák kezelésében egy új immunterápia

2016.10.10. 15:41

Egy antitest gyökeres változást hozhat az előrehaladott stádiumú fej- és nyakrákos páciensek kezelésében – írja az MTI.

Az előrehaladott stádiumú fej- és nyakrákos betegek túlélési esélyei nagyon alacsonyak. A nivolumab nevű antitest azonban a daganat elleni harcra készteti az immunrendszert, és nagyobb mértékben javítja a páciensek túlélését, mint a hagyományos kemoterápia. Az Európai Rákkongresszuson ismertetett eredmények szerint az immunterápiával kezelt páciensek kevesebb mellékhatásról számoltak be.

A New England Journal of Medicine folyóiratban közölt tanulmány több mint 350 páciens bevonásával készült. Az eredmények szerint a nivolumabbal kezelt betegek 36 százaléka, a kemoterápiával kezeltek 17 százaléka volt még életben egy évvel a kezelés megkezdése után. 

A jobb túlélési arány még látványosabb volt azoknál a pácienseknél, akiknél humán papillomavírus (HPV) jelenlétét mutatták ki. A nivolumabbal átlagosan 9,1 hónappal, a kemoterápiával 4,4 hónappal sikerült meghosszabbítani ezen páciensek életét. Az előrehaladott stádiumú vagy a kezelésre nem reagáló daganattal küzdő betegeknél általában kevesebb mint hat hónap a várható túlélési idő.

Egy másik tanulmány 94, előrehaladott stádiumú veserákos páciens bevonásával készült. Az eredmények szerint a nivolumab és az ipilimumab együttes alkalmazása jelentősen csökkentette a tumor méretét a betegek 40 százalékánál, és minden tizedik páciens szervezetéből teljesen eltűnt a rák. A standard kemoterápia a páciensek 5 százalékánál eredményezett tumorcsökkenést.

A vizsgálatot vezető Kevin Harrington szerint a nivolumab gyökeres változást hozhat az előrehaladott stádiumú fej- és nyakrákos páciensek kezelésében. A gyógyszer-engedélyező hatóságok egyelőre csak a bőrrákos esetek kezelésében hagyták jóvá a nivolumab alkalmazását.  • Hírek
  • Hírek