16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Kevesebb a bölcsőhalál, ha egy szobában alszunk a csecsemővel

2016.10.25. 09:14

Az amerikai gyermekorvosi akadémia (AAP) legújabb ajánlása szerint csökkenti az alvással kapcsolatos halálozások, köztük a hirtelen bölcsőhalál kockázatát, ha a csecsemő a szülőkkel egy szobában, de külön fekhelyen alszik – írja az MTI. Ezt a gyakorlatot legalább a baba életének első hat hónapjában, de ha lehet, akár egyéves koráig kellene folytatni az orvostársaság szerint.

2011 óta először közölt ajánlást az AAP a csecsemők biztonságos alvásának körülményeiről. Az új irányelvek továbbra is azt ajánlják, hogy

a csecsemő aludjon a hátán, tiszta, játékoktól és takaróktól mentes, nem süppedős felületen.

Ezek a kilencvenes évek közepe óta ajánlott körülmények 50 százalékkal csökkentették a hirtelen csecsemőhalál előfordulását, de még mindig 3500 kisbaba hal meg évente az Egyesült Államokban alvással összefüggő okok miatt.

Egy szobában, de külön ágyban

Az utolsó irányelvekhez képest a legfontosabb változás az, hogy az orvosok a szülőkkel közös szobában, de külön fekhelyen alvást javasolják legalább hat hónapig, de ha lehet egyéves korig.

Sose tegyék a babát díványra vagy fotelba, ne hagyják ott egyedül vagy másik ember mellett aludni, mert ezek igen veszélyes felületek és helyzetek

– mondta Rachel Moon, az ajánlások vezető szerzője.

Szakértők szerint a háton altatás tanácsa a 100 ezer élve születésre eső hirtelen csecsemőhalál számát az 1992-es 120-ról 56-ra csökkentette 2001-re, ami 53 százalékos mérséklődést jelent egy évtized alatt. A tanács még mindig érvényes.

A hirtelen bölcsőhalál száma stagnált az elmúlt években, ám még mindig vezető elhalálozási ok az 1-12 hónapos babák között. A babák beletekeredhetnek az ágyneműbe, megfojthatja őket egy-egy plüssjáték, beszorulhatnak a dívány vagy a fotel sarkába, testük túlmelegszik vagy egyszerűen – minden nyilvánvaló ok nélkül – leáll a légzésük. A hirtelen bölcsőhalál további lehetséges kockázati tényezői a dohányzás a baba környezetében és a szülők drog- vagy alkoholfogyasztása.

Moon elmondta, hogy az új ajánlások miatt sok orvosnak változtatnia kell régóta adott tanácsain:

A gyerekorvosok egy része azt javasolja hosszú ideje, hogy két hónapos kortól a babát a saját szobájában kell lefektetni, mellette egy bébiőr, hogy a szülők meghallják, ha sír.

Az AAP irányelvei a szülés utáni azonnali bőrkontaktust javasolják az anyával, ha ébren van és állapota orvosi szempontból stabil. Javasolják a szoptatást is, ám az anyának a jóllakott babát már külön alvóhelyre kellene lefektetnie. A hirtelen bölcsőhalál kockázata 1-4 hónapos korban a legnagyobb, 8 hónapos vagy annál idősebb babák körében ritkán fordul elő.

Az új jelentés óva inti a szülőket a drága bébimonitor-rendszerektől és a babát alátámasztó eszközöktől, mert biztonságba helyezhető a baba anélkül, hogy nagy összegeket költenének ilyen berendezésekre, elég néhány egyszerű óvintézkedés.

 A jelentést hétfőn, az AAP éves konferenciáján ismertették San Franciscóban, és megjelent a Pediatrics gyermekorvosi szaklap aktuális számában is.  • Hírek
  • Hírek