Szól a kontaktlencse, ha baj van a vércukorszinttel

2016.11.03. 07:40
Kontaktlencsére szerelt átlátszó érzékelő segíthet a jövőben a cukorbetegeknek a vércukorszint mérésében és az inzulinbevitel ellenőrzésében.

Az Oregoni Állami Műszaki Egyetem kutatói olyan nanoszerkezetű tranzisztort fejlesztettek ki, amely a könny vércukrának apró változásait érzékeli. Az információt egy hordható pumpának továbbítja, amely inzulint és glukagont juttat a vércukorszint szabályozására a szervezetbe, írja az MTI.

A szenzor és a pumpa mesterséges hasnyálmirigyként működik az 1-es típusú diabéteszben szenvedők számára. Esetükben súlyos szövődményeket okozhat, ha a vércukorszintet nem szabályozzák gondosan. A szövődmények között vakság, vese- és szívbetegségek is felléphetnek.

"Működő, teljesen átlátszó szenzoraink vannak. A következő lépés az lesz, hogy kidolgozzuk a kommunikációt. Az egész kontaktlencsét az érzékelők és a kommunikációs elektronika birodalmaként akarjuk használni" - magyarázta Greg Herman, az egyetem vegyészprofesszora, a Nanoscale című tudományos lapban megjelent tanulmány egyik szerzője.

A FET (field effect transistor) nevű szenzor Herman és kollégái egy korábbi munkájára épül, melyben olyan vércukorérzékelőt fejlesztettek, amely egy katéter köré szerelhető. Ilyen katétereket használnak akkor, amikor a pumpából inzulint juttatnak a vérbe.

"Egy sor szenzort integrálhatunk a kontaktlencsébe és mást is tesztelhetünk velük: a stresszhormonok vagy a húgysav szintjét, a szemnyomást a glaukóma kiszűrésére. Az érzékelő átlátszó, tehát nem akadályozza a látást" - tette hozzá a professzor.

"Nem minden 1-es típusú cukorbeteg visel pumpát, sokan vércsepp alapján mérnek vércukrot, majd ennek alapján adnak be maguknak injekciót. Kontaktlencsével is működhet így, a szenzor kommunikálhat a telefonnal, figyelmeztethet, ha alacsony vagy magas a vércukor" - mondta Herman.

Végül akár rák kimutatására is használható az átlátszó érzékelő, ha a rákkockázat jellemző biojelzőanyagainak jelenlétét kutatják vele, de a pulzusszámot, az oxigénszintet és más egészségi adatokat is precízen képes ellenőrizni a kutatók szerint.  • Hírek
  • Megtakarítás