5 és fél év kellett a fukusimai halaknak, hogy ne sugározzanak

2016.12.06. 14:28

A 2011-es erőműbaleset óta most először süllyedt a detektálási határ alá a fukusimai atomerőmű környékén fogott tengeri élőlények sugárzási szintje, írja az Asahi Shinbun nevű japán újság. A november 11. és 28. között vizsgált, korábban tiltólistára került fajokból vett minták eredményei mind jók lettek, a radioaktív céziumot egyikből sem tudták kimutatni.

Sajnos az eredmény nem feltétlenül amiatt van, hogy a fukusimai erőmű üzemeltetője úrrá tudott lenni a káoszon, sokkal inkább az állat a háttérben, hogy az elmúlt 5 évben egyszerű generációváltás zajlott le a környék tengeri élővilágában, és a szennyezett populáció aránya visszaszorult. Egy másik indoklás szerint a cézium akár ki is tisztulhatott az élőlények szervezetéből.

A vizsgálatokat eredetileg 2011 áprilisában kezdték, nagyjából egy hónappal azt követően, hogy földrengés és szökőár következtében megsérültek a fukusimai erőmű reaktorai. Az azóta eltelt időben 186 tengeri élőlényfaj egyedeiből vettek mintát. Az első mérések még azt mutatták, hogy a tengeri élővilág mintegy 90 százaléka kapott az egészségügyi határértékeknél magasabb szennyeződést.

Ez az arány aztán csökkenni kezdett az évek során, és most jutottunk el nagyjából oda, ahol a baleset előtt álltunk: a harminc különböző helyről és mélységből minták április óta egyetlen egyszer sem adtak pozitív eredményt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport