Emma
5 °C
10 °C

Világrekord: ilyen öreg petesejt még sose termékenyült meg

2016.12.19. 14:57

Hivatalosan is elismert Guinness-rekord lett, hogy 14 évig tartó fagyasztás után termékenyítettek meg egy petesejtet egy argentin klinikán 2013-ban. Az így született kislány, Yanina már hároméves – írja az MTI.

A Guinness Világrekordok közleménye szerint korábban soha nem sikerült ilyen hosszú idő után a mesterséges megtermékenyítés. A rekord bejegyzéséről az elmúlt héten tájékoztatták a beavatkozást végző intézményt, a Buenos Aires-i Halitus Klinikát.

"Boldogsággal tölti meg minden napunkat, és elfeledteti velem, min kellett keresztülmennem, hogy gyerekem legyen" – mondta Mónica Coronel a rekorder petesejtből fogant kislányáról, aki császármetszéssel, 3,5 kilogrammal született. Yanina története 1999-ben kezdődött. Az akkor 25 éves Coronel úgy döntött, lefagyasztatja hat petesejtjét, miután az orvosi kezelések ellenére sem sikerült teherbe esnie. A Halitus Klinika orvosa, Carlos Quintans és szakértői csoportja nem sokkal korábban fejlesztett ki egy új módszert, amellyel hosszabb ideig lefagyaszthatók a petesejtek.

A petesejtet folyékony nitrogénben őrizték. Coronel csak 14 évvel később, 2013-ban fordult ismét a klinikához, ahol lombikban mind a hat petesejtet megpróbálták megtermékenyíteni a férj spermájával. A petesejtek közül egyetlen fogant meg, és azt beültették az asszonyba, aki egyébként korábban már szült egy természetes úton fogant kisfiút.

Öreg petesejt nem vén petesejt

A németországi Alsó-Rajnai Meddőségi Központ munkatársa, Georg Döhmen szerint nem meglepő a rekord, mert manapság nem szokatlan, hogy nagyon hosszú idő után problémamentes a lefagyasztott petesejt megtermékenyítése. A folyékony nitrogénben tárolt sejtekben ugyanis nem játszódnak le öregedési folyamatok.

A szakértő szerint a jövőben egyre kisebb szerepet fog játszani, mikor történik meg a beágyazás, határt csak az anya kora szabhat majd. Bizonyos kor fölött megnőnek a terhességgel járó kockázatok a nő számára, emellett etikai kérdek is felmerülnek a gyermek jóllétével kapcsolatban.