Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szuperrezisztens malária terjed Ázsiában

2017.02.02. 14:40

A malária egy szuperrezisztens, vagyis a betegség főbb gyógyszereinek ellenálló kórokozója terjed Thaiföldön, Laoszban és Kambodzsában - állapította meg egy új kutatás az MTI szerint.

A Lancet Infectious Diseases című szaklap aktuális számában megjelent tanulmány szerint az ACT-kezeléseknek (artemisinin combination therapies) ellenálló kórokozótörzs (P falciparum) terjedése okozza a sikertelen gyógyítások magas arányát. A kórokozó felbukkanása és elterjedése komolyan veszélyezteti a malária megfékezésére és kiirtására tett globális erőfeszítéseket - idézte a tanulmány szerzőit a medicalexpress.com.

"A nagy területen terjedő parazitában ellenállás fejlődött ki az artemizinin mellett egy másik maláriagyógyszerre, a piperakinre is" - hangsúlyozta Ardzsen Dondorp, a thaiföldi Mahidol Oxford trópusi betegségeket kutató intézet (MORU) szakembere, aki azt reméli, hogy eredményeik újra felhívják a figyelmet arra, mennyire sürgető a malária eltüntetése Ázsiából, mielőtt a kór szinte gyógyíthatatlanná válik.

A tudósok kambodzsai, laoszi, thaiföldi és mianmari maláriás betegek vérmintáit elemezve találtak rá a PfKelch13 C580Y jelű mutációra, mely három ország egyes vidékein terjedve kiszorította a kevésbé rezisztens mutációkat. Ugyan a C580Y nem mutat nagyobb ellenállást az artemizininnel szemben, más tulajdonságai miatt mégis fertőzőbb és szélesebb körben terjed.

"Utoljára, amikor Ázsiában és Afrikában gyógyszerrezisztens malária-kórokozó bukkant fel, milliókat ölt meg. El kell kerülnünk, hogy ez megismétlődjön" - mondta Nicholas White, a bangkoki Mahidol Egyetem és az Oxfordi Egyetem professzora.

A világ lakosságának több mint felét fenyegeti a maláriafertőzés. A legtöbb áldozat az öt év alatti gyerekek közül kerül ki, akik Fekete-Afrika legszegényebb részein élnek.

Az utóbbi évek látványos eredményeket hoztak a szúnyogok terjesztette kór elleni küzdelemben, a betegek száma jelentősen csökkent, ám még mindig nagyjából 420 ezer ember hal meg évente maláriában.