Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

A helyes étrend javíthat a depresszión

2017.02.08. 11:02

A helyes étrend pozitív hatása több betegséggel, például a cukorbetegséggel kapcsolatban is bizonyítottan fontos, de ausztrál kutatók szerint a depresszió is ilyen lehet.

A cukorbetegség és a depresszió kapcsolata nem új. Bizonyított tény, hogy a cukorbetegek között több a depressziós, sőt a depresszió a leggyakrabban előforduló mentális zavar a cukorbetegek körében. Az ausztrál Deakin Egyetem szerint a helyes étrend nemcsak a cukorbetegség ismert aspektusain – például a vér glükózszintjének biztosításában – segíthet, de akár a depresszió elkerülésében is.

„Már egy ideje tudjuk, hogy van összefüggés az étrend és a depresszió kialakulásának kockázata között” – mondta Felice Jacka, a kutatás egyik vezetője. Egy kísérletben most azt igyekeztek bizonyítani, hogy a táplálkozásnak önmagában is nagy szerepe van. Ezt egy 67 résztvevős tesztben sikerült elérni.

Az alanyokat két csoportra bontották. Az egyik felük három hónapon át a szokott segítséget kapta, míg a többiek egy dietetikus tanácsait is megkapták. Ez természetesen nem volt sokkal több a szokásosnál: egyenek több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű magvakat, sovány húsokat és dióféléket, és kevesebb nassolnivalót, édességet és úgy általában kerüljék a hozzáadott cukrot és a feldolgozott alapanyagokat.

Három hónap elteltével a diétás csapat harmada mutatott kevesebb depressziós tünetet, és ért el általános javulást, miközben a diéta nélküli, szokásos segítséget kapó csoportnál csak 8 százalékról volt elmondható ugyanez.

Jacka szerint ez a változás semmilyen más körülmény megváltozásával nem magyarázható, sem a fizikai aktivitás, sem a testsúly változása nem releváns, kizárólag az étrend változása hozta magával, ráadásul azok, akik szigorúbban követték a diétát, komolyabb javulást értek el.

Az eredmény alapján komolyan át kell gondolni a depresszió kezelésének lehetőséget, tette hozzá az ausztrál szakember, aki szerint a depresszió és a cukorbetegség együttes kezelésével számos más betegség kockázatát is csökkenteni lehet, így mindenképpen sürgős lenne átalakítani az elterjedten alkalmazott kezelési stratégiákat.