Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Összefüggés lehet a műszakozás és a meddőség között

2017.02.08. 09:14

Egy friss tanulmány eredményei szerint negatívan hat a termékenységre a műszakos beosztásban végzett munka és a fizikai munka is. Az amerikai kutatók a vizsgálatban részt vevő nők stimulálható petesejt-tartalékát, illetve a peteérést szabályzó hormon, az FSH mennyiségét mérték.

A nappali munkarenden túl, vagy azon kívül eső időszakban dolgozó nők, illetve azok, akik fizikai munkát végeztek, például nehéz dolgokat emeltek, mérhetően rosszabb eredményeket adtak, mint a hagyományos munkarendben, nem megerőltető munkát végző társaik. A vizsgálatban 473 olyan nő vett részt, akik meddőségi klinikák kezelése alatt álltak.

Az eredmények alapján a komoly megterhelést jelentő fizikai munkát végző nők petesejt-tartaléka kisebb volt, és azok eredménye, akik műszakban dolgoztak, még tovább romlott. A tanulmány készítői ugyanakkor kiemelték, hogy ez csak egy megfigyelés, a megalapozottabb következtetések levonásához komolyabb vizsgálatokra lenne szükség. Eleve a minta is olyan nőkből állt össze, akik eleve egy meddőségi klinikához fordultak, lehet, hogy egy ilyen problémákkal nem küzdő kontrollcsoport teljesen más eredményt hozna.

A petesejt-tartalék például egy, a születéskor eleve megszabott, egyénenként változó érték. A petesejtek pusztulását eddig leginkább a dohányzáshoz kötötték, nem a munka típusához és az időbeosztáshoz.