Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem jó ötlet két pofára zabálni a chiát

2017.02.09. 13:47

Szigorú szabályai vannak a chia mag, magyar nevén az aztékzsályamag forgalmazásának, tudható meg a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH) közleményéből

csak előrecsomagolt formában, vagy csak bizonyos ételek összetevőjeként értékesíthető.

A NÉBIH leírja, hogy bár a chia mag magas rosttartalma miatt fontos szerepet kaphatna a rostban gazdag étrendben, bőven elég mellékhatása lehet ahhoz, hogy szabályozni kelljen a forgalomba kerülő mennyiséget, illetve azt a formát, ahogy eljuthat a mag az emberekhez. Mint írják, „pozitív tulajdonságai mellett azonban a chia magnak lehetnek káros egészségügyi hatásai is”, túlzott fogyasztása – pont a magas rosttartalom miatt – emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ezért

napi 15 grammnál több semmiképp sem javasolt.
shutterstock 569720965
Fotó: Shutterstock

Nem zárható ki továbbá, hogy az aztékzsályamagnak allergizáló hatása van, néhány esetben keresztallergiás reakciókat váltott ki a szezámmagra és mustárra érzékenyeknél.

A lényeg, hogy a chia mag összetevőként kizárólag pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe, valamint gyümölcs-, csonthéjas és magkeverékekbe legfeljebb 10 %-nyi mennyiségben, továbbá a magot törve vagy őrölve gyümölcslevekhez és gyümölcsital-keverékekhez legfeljebb 15 g/450 ml mennyiségben adagolva adható.

Vagyis nem árusítható „chia puding”, „chia joghurt”, sem más hasonló dolog.