90 évre nő a várható élettartam az ipari országokban

2017.02.22. 09:24

Az iparosodott országokban élők várható élettartama 90 év fölé emelkedhet 2030-ra – írja az MTI.

Vasilis Kontis, a londoni Imperial College munkatársa és kutatótársai 35 ország adatainak elemzése során jutottak erre az eredményre. A tanulmány szerint a férfiak és a nők várható élettartama közti különbségek is csökkenni fognak.

A kutatók egy statisztikai modell és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) születési és halálozási adatai alapján számolták ki 35 fejlett ipari állam jövendőbeli várható élettartamát.  Az eredmények szerint a férfiak élettartam-növekedésének valószínűsége legalább 85 százalékos, a nők esetében 65 százalékos.

A tanulmány a regionális különbségeket is felvázolta. Eszerint 57 százalékos eséllyel 2030-ra Dél-Koreában 90 év fölé emelkedik a várható élettartam. Hasonló kort érhetnek meg a francia, a spanyol és a japán nők. Ez a szerzők szerint azért is meglepő, mert egyes szakértők még a századfordulón is úgy vélték, hogy a 90 éves határ átlépése egyszerűen lehetetlen.

Az, hogy a vizsgált országokban a nők magasabb kort érnek meg, mint a férfiak, főként amiatt van, hogy a férfiak ezekben az országokban gyakrabban szenvednek halálos sérüléseket, és gyakran élnek olyan káros szokásokkal, mint a dohányzás, amely jelentősen növeli a tüdőrák és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.  • Hírek
  • Árfolyam