Rákot okozhat a mellimplantátum

2017.03.22. 11:28

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer Engedélyeztetési Hivatalnak (FDA) kilenc halálesetet jelentettek, amelyeknél mellimplantátum miatt alakult ki rák. Eléggé ritka rákfajtáról van szó, anaplastic large cell lymphoma (ALCL) a hivatalos neve és az immunrendszer sejtjeit támadja.

Nem a mellrák egy fajtája, a bőrben vagy a nyirokcsomókban alakulhat ki. Az FDA szerint a mellimplantátumot hordó nőknél alacsony, de mégis nagyobb a kockázat, mint azoknál, akiknek nincs mellimplantátumuk.

Az FDA-hoz eddig 359 esetről érkezett jelentés, amelyek azt feltételezik, hogy a mellimplantátumok okoztak rákot. De az esetek tényleges számát nem lehet pontosan meghatározni, mert nem elégséges a rendelkezésre álló információ.

A hivatal 2011-ben jelezte, hogy van némi esélye annak, hogy a mellimplantátumot viselőknél nő a rák kialakulásának kockázata. Arra kérték az orvosokat, hogy fokozottan figyeljenek az ilyen esetekre. Az azóta eltelt hat évben többet megtudtak a lehetséges okokról.

Nagyobb veszélyben vannak azok, akiknek az implantátuma érdesebb felületű, mint azok, akiknek sima. Az említett jelentésekből 231 esetben van információ a felület milyenségéről és 203 esetben érdes, 28 esetben sima.

Az amerikai plasztikai sebészeket képviselő szövetség szerint a világon 10-11 millió nőnek van mellimplantátuma és évente kevesebb mint tízet diagnosztizálnak ezzel a fajta rákkal. Szerencsére az ALCL lassan terjed és ha időben felismerik, gyógyítható.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás