Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Kétmilliárd ember iszik ürülékkel szennyezett vizet

2017.04.13. 08:47

A világon közel kétmilliárd ember használ ivóvízként ürülékkel szennyezett vizet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön nyilvánosságra hozott éves jelentése szerint – írja az MTI.

Az ilyen víz használata ivóvízként különböző fertőzések, például kolera, vérhas, tífusz vagy gyermekbénulás veszélyével jár. Maria Neira, a WHO közegészségügyi igazgatója a szerdai genfi sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hogy

a szennyezett ivóvíz miatt évente több mint 500 ezer ember hal meg.

Az ENSZ tagországai 2015-ben kitűztek maguk elé 17 olyan tartós fejlesztési célt, amelyet 2030-ig el kellene érni. Ezek egyike az ivóvízforrások tartós biztosítása minden embernek. Ehhez viszont megfelelő mennyiségű pénzügyi források kellenek, amelyeket részben még fel kell kutatni – például új adókat kell kivetni –, illetve nem ártana ezeket hatékonyan felhasználni.

A világ országai az utóbbi három évben átlagosan 4,9 százalékkal növelték a vízgazdálkodásra és -tisztításra fordított összegeket, de az országok 80 százaléka jelezte, hogy e költségvetési ráfordítások még mindig kevesek az ENSZ céljainak eléréséhez. A Világbank szerint a ráfordításokat a jelenlegiek háromszorosára, évi 107 milliárd euróra (33 ezer milliárd forintra) kellene növelni.