16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Végre tudják, mi okozza az ekcémát

2017.05.05. 13:07

A Newcastle University kutatóinak most először sikerült leírniuk azt a folyamatot, ami az ekcéma kialakulásához vezet. Az ekcéma (atopic dermatitis) a gyerekek húsz, a felnőttek három százalékát érinti, így egészen gyakori betegségről van szó. És hiába van több tucatnyi krém a tünetek enyhítéséhez, a mostani felfedezéssel végre közelebb kerülnek a gyógyításához.

Még 2006-ban felfedezték, hogy kapcsolat van egy bizonyos bőr fehérje és az ekcéma kialakulása között. Most viszont pontosan tudják, hogy mi romolhat el, ami miatt az ekcéma kialakul.

A fehérje, amelyről szó van, a filaggrin (filament aggregating protein) a bőr külső rétegeinek védelmében játszik fontos szerepet, segít a baktériumok és vírusok távol tartásában. Ha valakinek olyan genetikai rendellenessége van, amely miatt kevesebb filaggrin termelődik, kifejlődhet a bőrnek egy olyan elváltozása, amelyet ekcéma néven ismerünk.

A Newcastle University kutatói végigkövették a fehérjéken és molekuláris szinten az folyamatot. A filaggrin hiányának komoly szerepe van az ekcéma kifejlődésében, de összesen 17 különböző fehérje változott különböző mértékben, miután eltávolították a filaggrint.

Azért fontos a folyamat megértése, mert ha a kutatók pontosan tudják, mi megy végbe a bőrben a gén hiányakor, könnyebben tudnak pontosan erre a problémára gyógyszert gyártani. De ez még hosszú folyamat.  • Tippek
  • Hírek