Nem kell félni a mellrák utáni terhességtől

2017.06.07. 09:08

Az emlőrákot legyőző nők esetében a várandósság nem biztos, hogy növeli a rák visszatérésének esélyét – ismertették eredményeiket a kutatók a Klinikai Onkológusok Amerikai Társaságának (ASCO) chicagói találkozóján.

A daganatos betegségek túlélői közül az emlőrákot legyőző nőknek van a legkisebb esélyük arra, hogy gyermeket szüljenek, nagyrészt azon félelmek miatt, hogy a várandósság alatt termelt nagy mennyiségű hormon növekedésre sarkallhatja a szunnyadó rákos sejteket – írja az MTI.

Az úgynevezett ER (ösztrogén-receptor) pozitív emlőrákot legyőző nők esetében különösen nagy a kockázat, mivel nekik 5, de előfordul, hogy akár 10 éven át ösztrogén-blokkoló gyógyszereket kell szedniük a betegség kiújulásának megakadályozása érdekében. Esetükben a gyermekvállalás azt jelentené, hogy egy időre meg kell szakítaniuk a terápiát.

A hét végén ismertetett tanulmány 1207, ötven éven aluli nő bevonásával készült, akiknél nem-áttétes mellrákot diagnosztizáltak 2008 előtt. Az alanyok többségének (57 százalék) ER-pozitív emlőrákja volt. A résztvevők közül 333-an estek teherbe. Minden várandós nő adatait három olyan nem terhes nő adataival vetették össze, akik azonos ráktípussal küzdöttek. Nagyjából tíz évvel később nem volt jelentős különbség a rák visszatérésének arányában a két csoport tagjai között.

Eredményeink megerősítik, hogy nem kell félni a várandósságtól a mellrákot követően, még a ER-pozitív mellrák esetén sem

– mondta a kutatást vezető Matteo Lambertini, a brüsszeli Jules Bordet Intézet munkatársa.

Az ER-pozitív emlőrákos nők esetében a túlélési arány tekintetében nem volt különbség a terhességet vállaló és nem vállaló nők között. A nem ER-pozitív mellrákos nők esetében azoknál, akik gyermeket szültek, 42 százalékkal kisebb volt a halálozás esélye, mint azoknál a társaiknál, akik nem szültek a vizsgált időszakban, ami azt sugallja, hogy a várandósság kifejezetten védelmet nyújthat a rák visszatérésével szemben.  • Tippek
  • Biztosítás