A rákkutatás segíthet az AIDS gyógyításában

2017.07.24. 11:41

A rákkutatásban elért áttörések segíthetnek a HIV-fertőzöttség gyógyításában a hétvégén Párizsban megkezdődött AIDS-konferencián felszólaló kutatók szerint – írja az MTI.

A szervezet természetes védekezőképessége nehezen birkózik meg a HIV-fertőzéssel és a rákkal is. Az immunterápia gyors fejlődésének köszönhetően azonban a végstádiumú rákbetegek egy részénél mára teljes regressziót – a korábban látott daganatos gócok teljes eltűnését – érték el. A tudósok most azt remélik, hogy hasonló módszerrel a HIV-fertőzötteket is meg lehet gyógyítani.

A HIV vírussal diagnosztizált embereknek napi szintű antiretrovirális kezelésre van szükségük, ami segít kordában tartani a fertőzést, és esélyt ad a páciensnek a hosszú és viszonylag egészséges életre. Ha a kezelés elmarad, a HIV elpusztíthatja az immunrendszert, ami a szerzett immunhiányos tünetegyüttes, az AIDS kialakulásához vezet.

A ráknak is megvannak a maga trükkjei az immunrendszer támadásának visszaverésére, a legújabb immunterápiás gyógyszerek – az immunmoduláló antitestek – azonban lehetővé teszik az immunrendszernek, hogy folytassa a harcot, az eredmények pedig lenyűgözőek. Egy teszt során a melanómával – a bőrrák legsúlyosabb típusával – küzdő végstádiumú páciensek egyötödénél mutattak ki teljes regressziót az immunterápiát követően.

A HIV legyőzésére jelenleg azért nincsen gyógymód, mert a gyógyszerek és az immunrendszer nem képes felismerni a bizonyos sejtekben alvó HIV-vírust. Az ausztráliai Doherty Intézet igazgatója, Sharon Lewin szerint a legújabb immunterápiás gyógyszerek képesek lehetnek új erőt adni a HIV elleni küzdelemben kimerült immunrendszernek is.

A kutató, aki már laboratóriumi teszteket is végzett a témában, elmondta, egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az immunrendszer felpezsdítése mellett az immunterápiás gyógyszerek a rejtekhelyeken alvó HIV vírust is képesek felébreszteni.

Mi pedig pontosan azt akarjuk, hogy a vírus felébredjen, mert az antiretrovirális kezelés minden ébren lévő vírussal végez

– mondta Lewin.  • Hírek
  • Hírek