Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

A ketamin jó lehet a depresszió ellen

2017.07.26. 18:09

A ketamin "igazán figyelemreméltó" hatással lehet a depressziós emberekre egy idős pácienseket vizsgáló ausztrál tanulmány szerint – írja az Independent.

Ez volt a világ első randomizált kontrollált kísérlete a ketamin alkalmazására olyan 60 év feletti depressziósok körében, akik más kezelésre nem reagáltak. Az alanyok öt héten át, emelkedő dózisokban kapták a szert, mindannyian személyre szabott mennyiségben. A kutatásban részt vevő 16 páciensből 11 állapota javult a ketaminkezelés alatt, hat hónap elteltével pedig az alanyok 43 százaléka mondta, hogy nem tapasztalja a depresszió tüneteit. Az eredményekről az American Journal of Geriatric Psychiatry szaklapban számoltak be a kutatók.

Ez a kutatás megmutatta, hogy a ketamin biztonságosan alkalmazható az idősek körében, és hatékonynak bizonyul

– mondta Colleen Loo, az Új-Dél-Wales-i Egyetem kutatója, hozzátéve, hogy korábban fiatalabbaknál is hasonló eredmény született.

Loo szerint az emberek hajlamosak azt hinni, hogy az ilyen kutatások arról szólnak, hogy a drog által előidézett eufória az, ami ideiglenesen feledteti a depressziót a résztvevőkkel, holott valójában a ketamin közvetlen hatása csak az első órában érvényesül, egyáltalán nem euforikus, ráadásul az alanyoknak nem is tetszik. Az antidepresszáns hatás néhány órával később jön, amikor teljesen maguknál vannak és átlagos az elmeállapotuk. Ez a hatás maximum 20 órán át tart. Ebben a kutatásban egyébként nem a szokásos infúziós úton, hanem a bőr alá adott injekcióval adagolták a ketamint, ami könnyebb és gyorsabb módszernek bizonyult.

A ketamint 1962-ben fedezték fel. Több országban engedélyezett az orvosi használata érzéstelenítőként, illetve lónyugtatónak is kiváló, de szélesebb körben a neve manapság leginkább illegális rekreációs drogként ismert.

A depresszióval kapcsolatos ketaminkutatások még korai stádiumban járnak, de születtek már korábban is biztató eredmények a más kezelésekre nem reagáló betegek esetében, például az Oxfordi Egyetem ketaminos kezelési programjában. A gyakorlati alkalmazás viszont még mindig jóval odébb van.

A ketaminos kutatásokkal nem mindenki ért egyet, néhány éve például brit egészségügyi dolgozók egy csoportja tiltakozott egy hasonló kutatási program ellen, mert nem tartották hatékonynak a módszert. A szernek kellemetlen mellékhatásai is lehetnek, arról például az évek során háromszor is beszámoltunk már különböző kutatások kapcsán, hogy inkontinenciát okozhat.