Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Nem kéne két pofára zabálni az antibiotikumot

2017.07.27. 15:53

Brit kutatók szerint a gyógyszer-rezisztencia terjedését segíti elő és ezért hibás az a szemlélet, hogy minden esetben végig kell csinálni az antibiotikum-kúrát, akkor is, ha a beteg már a vége előtt jól érzi magát. A szakemberek szerint új ajánlásokat kell kidolgozni – írja az MTI.

A kezelés időtartama és hatásossága, illetve a gyógyszer-rezisztencia közötti kapcsolat elemzése nyomán a tanulmány szerzői hangsúlyozták,

nincs bizonyíték arra, hogy a rövidebb kezelés csökkent értékű, és gyógyszer-rezisztenciát idéz elő.

"Ha egy beteg bármi okból antibiotikumot szed, a bőrön vagy a bélben, illetve a környezetében lévő antibiotikum-érzékeny fajokat és mikroorganizmus-törzseket ellenálló fajok és törzsek váltják fel, amelyek készen állnak arra, hogy újabb fertőzést okozzanak a jövőben. Minél hosszabb az antibiotikum szedése, annál nagyobb az esélye, hogy ezek az ellenálló fajok teret nyernek. Az ellenálló törzsek közvetlenül terjedhetnek olyan emberek között, akiknél nem mutatkoznak a betegség jelei" – írják a kutatók a British Medical Journal szaklapban megjelent tanulmányban.

Kapcsolódó

Nem bírunk a szuperbaktériumokkal

Az antibiotikum egyre hatástalanabb, pedig nyeljük, mint ha muszáj lenne. Jönnek az új gyógyszerek, kérdés, mikor érnek ide.

Az orvosok tanácsolhatják a betegeknek, hogy hagyjanak fel a kúrával, amikor jól érzik magukat, de ez ellentétes az Egészségügyi Világszervezet ajánlásával

– írja a tanulmányban.

A WHO szerint, ha korán leáll valaki a kúrával, azt kockáztatja, hogy nem pusztul el a szervezetében a betegségét okozó összes baktérium, amely így mutálódhat és ellenállóvá válhat a kezelésre. Ezért ajánlják a teljes kúra befejezését. A brit szakemberek szerint viszont ez az ajánlás még az antibiotikumok kifejlesztésének kezdeti szakaszában, az 1940-es években gyökerezik.

"Javasoljuk a politikai döntéshozóknak, pedagógusoknak és orvosoknak, hogy ne tanácsolják a kúra befejezését kommunikációjukban. Sőt. Nyilvánosan és hathatósan ki kell mondaniuk, hogy ez helytelen, nem bizonyítékon alapuló ajánlás." A kutatók szerint további kutatások szükségesek a legjobb alternatív ajánlás kidolgozására, de a betegeknek az lehet a legjobb tanács, hogy 

ha jobban érzik magukat, álljanak le a kezeléssel.

Az új tanulmány megállapításaival ugyanakkor nem minden szakember ért egyet. Egyrészt arra hívják fel a figyelmet, hogy a antibiotikumkúra idő előtti abbahagyása is veszélyes lehet, másrészt hogy maga a tanulmány se kínál döntő bizonyítékot, már csak azért se, mert korlátozott mennyiségű adattal dolgoztak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?