Árpád
-2 °C
4 °C

Aki túl keveset alszik, kövérebb

2017.07.31. 10:13

Az ma már tudományos közhely, hogy a megfelelő mennyiségű alvás létfontosságú az egészség megőrzéséhez. Egy új tanulmány újabb érvvel támasztotta ezt alá: a túl kevés alvás nagyobb derékbőséggel és magasabb testtömegindexszel jár együtt – írja a Forbes.

Az 1615 felnőttet vizsgáló brit kutatásban három kategóriába sorolták a résztvevőket: az átlagosan hat, a hét és fél, illetve a kilenc órát alvók csoportjába. A kutatók arra jutottak, hogy a hat órát alvóknak három centiméterrel nagyobb a derékbősége, mint a kilenc órát alvóknak. Ezen kívül a testtömegindexük (BMI) is magasabb volt, a HDL koleszterinszintjük viszont alacsonyabb. Ez utóbbi elsőre jól hangozhat, de a HDL a "jó koleszterin", aminek ideális esetben magasabb a szintje a szervezetben.

A tanulmány ugyanakkor nem állapított meg ok-okozati kapcsolatot a két tényező között, vagyis az nem derül ki belőle, hogy a kevesebb alvás vezet-e az elhízáshoz, vagy az elhízás miatt alszunk-e kevesebbet. Ha valóban az alvás áll az elhízás mögött, annak két lehetséges oka lehet: a kevés alvás rosszat tesz az önkontrollnak, ezért többet vagy rosszabbat eszünk; vagy az alváshiány felborítja az éhséget szabályozó hormonok termelődését, ami késő esti evéshez, így elhízáshoz vezet. A kevés alvás és az elhízáshoz vezető között étrend között nem talált összefüggést a kutatás. 

A kutatás gyengéje, hogy mind az alvásmennyiség, mind az étrend megállapításában az alanyok önbevallására hagyatkozott, és nem pontos alvásmennyiségekkel, hanem csak intervallumokkal dolgoztak a kutatók. Az is korlátozza a levonható következtetések érvényességét, hogy nem követéses vizsgálatról van szó, tehát nem vizsgálták hosszabb távon, hogyan alakul a kevés alvás hatása.

A kutatást vezető Laura Hardie megjegyezte, hogy egyénenként változó, mennyi az ideális alvásmennyiség, de a mai tudományos konszenzus szerint a legtöbb felnőttnek valahol hét és kilenc óra közötti alvásra van szüksége.

A kutatást bemutató tanulmány a a PLOS ONE szaklapban jelent meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?