Zsuzsanna, Tiborc
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Magyar kutatók térképezték fel az ismert betegségek közötti kapcsolatokat

2017.08.15. 13:51

Négy magyar kutatócsoport összefogott, és egy hatalmas egészségügyi adatbázis elemzésével új, olykor meglepő kapcsolatokat mutattak ki ismert betegségek, mint a kóros elhízás, a depresszió, a cukorbetegség vagy a migrén megjelenése között. A most közzétett térkép sokat segíthet a komplex betegségek biológiai hátterének megértésében, de hozzájárulhat a precíziós medicina és személyre szabott orvoslás fejlődéséhez is  – írja honlapján a Magyar Tudományos Akadémia.

Közismert jelenség, hogy egyes betegségekhez gyakrabban társulnak más kórképek, mint az önmagukban várható lenne. A depresszió például gyakran fordul elő fájdalomhoz köthető betegségekkel, például a migrénnel. Ezeknek az úgynevezett komorbiditásoknak a tanulmányozása rávilágíthat a betegségek közös biológiai eredetére, vagy az azokat kiváltó közös környezeti hatásokra is.

A hagyományos elemzések viszont általában csak két betegség kapcsolatát elemzik, figyelmen kívül hagyva, hogy ezt a kapcsolatot esetleg egy harmadik betegség, vagy ahhoz társuló genetikai vagy molekuláris eltérés okozza. A Semmelweis Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatóinak közös tanulmánya éppen az ilyen, összetettebb kapcsolatok feltárásával foglalkozik.

A PLOS Computational Biology szaklapban ismertetett kutatás egyik legfontosabb célja az volt, hogy feltárják a kórképek egymásra hatásának teljes rendszerét – szakmai nyelven multimorbiditási térképét –, minden információt felhasználva a lakosság körében gyakran előforduló betegségekről. A kutatók a UK Biobank egészségügyi adatbázis 117 ezer résztvevőjének közel 250 különböző betegségre vonatkozó adatait használták fel. 

A kóros elhízás a kapocs

A kutatók egy hatalmas méretű egészségügyi adatbázis statisztikai elemzésével készítették el a térképüket, amely például a depresszió esetén a már ismert pszichiátriai komorbiditásokat (szorongás, stressz, idegösszeomlás és szülés utáni depresszió) is megmutatja.

Érdekes eredmény, hogy a kóros elhízás kivételesen erős, közvetlen kapcsolatot mutatott a depresszióval, és szemben az eddigi véleményekkel, a kóros elhízás közvetítette a kapcsolatot a depresszió és több metabolikus, illetve szív- és érrendszeri betegség között (mint például a magas koleszterinszint, cukorbetegség és magasvérnyomás). További fontos eredmény, hogy a migrén közvetlen kapcsolatot mutatott az irritábilis bél szindrómával. (Ebben a betegek görcsös hasi fájdalommal, hasmenéssel vagy székrekedéssel és más emésztési problémákkal küzdenek).

A vizsgálatok számos betegségnél igazolták a korábban már kimutatott közvetlen kapcsolatot. A gyomorégés (refluxbetegség) például szoros közvetlen kapcsolatban van az elhízással és a depresszióval is, továbbá hasonlóan erős és közvetlen kapcsolata van számos más betegséggel, például a magas koleszterinszinttel vagy a helicobacter (egy gyakori gyomor-bélrendszeri kórokozó okozta) fertőzéssel is.

Korábbi kutatások eredményeinek felhasználásával azt is sikerült igazolni, hogy a a betegségek között most kimutatott komplex kapcsolatrendszer a korábbi betegség-betegség hálózatokhoz képest sokkal erősebb összefüggést mutat a már feltárt biológiai háttérismeretekkel, mint például a betegségek közös genetikai faktoraival és közös molekuláris útvonalaival.