Alajos, Leila
20 °C
34 °C

Szörnyű állapotban van a britek szíve

2017.09.05. 13:47

Az Angol Közegészségügyi Szolgálat (PHE) hétfőn közzétett jelentése szerint minden tizedik ötvenéves brit férfinak tíz évvel idősebb a szíve a valóságos koránál, ami megnöveli a végzetes szívroham vagy az agyi érkatasztrófa kockázatát – írja az MTI.

A PHE elemzése 1,2 millió ember megkérdezésével készült, a tesztben a szív biológiai korát vizsgálták. A résztvevők között 33 ezer 50 éves férfi volt. A becslések szerint idén szeptemberben 7400 ember halálát okozza majd szívbetegség vagy agyvérzés Angliában. 

A szív megbetegedése a férfiak körében vezető, a nőknél a második leggyakoribb halálok. A szívbetegség miatti halálozások negyede érinti a 75 éven aluliakat, de ezek a korai halálozások zömmel elkerülhetők lennének. Jamie Waterall, a PHE illetékes vezetője szerint 

a szív- és érrendszeri kockázatok kezelését nem szabad idősebb korra hagyni.

Nagy-Britanniában becslések szerint 5,6 millió ember él magas vérnyomással úgy, hogy nem is tud róla. Erre a kérdésre a felmérésben részt vevők fele sem tudott válaszolni. Mike Knapton, a Brit Szívalapítvány (BHF) orvosigazgatója szerint ez a tény rendkívül aggasztó, mert a csöndben kifejlődő betegség kezelés nélkül halálos kimenetelű lehet.

A PHE arra bíztatja a felnőtt lakosságot, hogy a honlapján közzétett háromperces tesz kitöltésével mérje fel saját egészségügyi kockázatát. A szív korát megállapító teszt (Hearth Age Test) újítása, hogy a kockázat felmérése után a legközelebbi vérnyomásmérő állomáshoz küldi a résztvevőt.

A jelentés szerint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében a dohányzás elhagyása, a mozgás, a testsúly kordában tartása, a rostokban gazdag étrend, a telített zsírok fogyasztásának csökkentése, a napi ötszöri gyümölcs- és zöldségfogyasztás, a sóbevitel csökkentése, a halak fogyasztása, az alkoholfogyasztás mérséklése és általában a tudatos táplálkozás segíthet.