Ödön
9 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Magyar kutatók tehetik hatékonyabbá a rákgyógyszereket

2017.09.18. 11:46

Az emlőrákos betegek életkilátásait javítaná egy új terápia, ami állatkísérletekben már sikeresnek bizonyult. A kezeléssel azt szeretnék elérni, hogy a daganatokban ne alakuljon ki  ellenállás a gyógyszerekkel szemben – közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) hétfőn az MTI-vel.

A daganatok gyakran ellenállóvá válnak a gyógyszerekkel szemben, és a kezelés ellenére tovább növekednek. A probléma megoldására Szakács Gergely, az MTA Természettudományi Kutatóközpont kutatója és munkatársai olyan terápiát javasolnak, amivel megelőzhető a rezisztencia kialakulása, és így meghosszabbítható a daganatos betegek élete.

A kutatók tanulmányát a Journal of Controlled Release publikálta.

Az összegzés szerint a kutatók a sejtek úgynevezett gyógyszerpumpáit próbálták becsapni. A gyógyszerpumpák olyan molekulák, amelyek sok egészséges sejtben is működnek, és a káros anyagokat, mérgeket távolítják el a szervezetből. Sajnos a ráksejtek ezeket arra használják, hogy kipumpálják magukból az elpusztításukra küldött gyógyszermolekulákat, így egy idő után rezisztenssé válnak a kezeléssel szemben.

A kutatók egy olyan szert vizsgáltak – a doxorubicint –, amit gyakran alkalmaznak emlőrák esetében. Ez kezdetben hatékony, de később – a gyógyszerpumpák miatt – a ráksejtek érzéketlenné válnak rájuk.

A kutatók a kísérletben két újítást próbáltak ki. A szernek egy módosított formáját alkalmazták, és nem lombikban, hanem élő szervezetben vizsgálták a módosított szer hatásait.

Az eredmények biztatók. A kísérleti egerek háromszor tovább éltek, mint azok az állatok, akik a hagyományos szert kapták. Az összefüggés oka az lehet, hogy a módosított szert kapott egerekben nem, vagy csak sokkal lassabban alakult ki a rezisztencia. A kutatók szerint ez jó hatással lehet az emlőrákkal kezelt nők életkilátásaira.

Eredményünk arra irányította rá a figyelmet, hogy szemben a korábbi megközelítéssel, ahol a már kialakult rezisztencia gátlására helyeztük a hangsúlyt, inkább a rezisztencia megelőzésére kellene gondolnunk: olyan terápiás protokollokat kellene kidolgoznunk, amelyek megelőzik, vagy legalább időben kitolják a tumorsejteket a terápiával szemben megvédő mechanizmusok megjelenését.

– írta a közleményben Szakács Gergely.