Nem a HIV a veszélyes, hanem a tüdőrák

2017.09.19. 18:30

A HIV-fertőzött, ám gyógyszerrel folyamatosan kezelt dohányosok gyakrabban halnak meg tüdőrákban, mint AIDS-ben – írja egy új amerikai tanulmányra hivatkozva az MTI.

Az amerikai HIV-fertőzöttek több mint 40 százaléka dohányzik. Ez az arány több mint duplája az általános népességben mért értéknek.

A 20-64 év közötti, úgynevezett antiretrovirális gyógyszerekkel folyamatosan kezelt 644 200 HIV fertőzött amerikai közül nagyjából 60 ezer hal meg 80 éves koráig tüdőrákban, ha dohányzási szokásain nem változtat – vélik a kutatók.

A kezelt HIV-esek fő haláloka ma Amerikában nem a vírus, hanem a dohányzás.

– írta Krishna Reddy, a bostoni Massachusettsi Általános Kórház és a Harvard Orvosi Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Reddy szerint az antiretrovirális gyógyszerek elterjedése miatt ma a HIV-fertőzöttek hosszú életet élhetnének, de ma már olyan sokan halnak meg közülük rákban, hogy az arány gyakran magasabb, mint a népesség átlaga.

A kutatók megbecsülték, hogy mekkora eséllyel halnak meg tüdőrákban azok, akik 40 évesen kezdték meg a HIV-kezelést és dohányosok voltak. Megvizsgálták, hogyan változik a kockázat, ha abbahagyják és ha folytatják a dohányzást. Végül megállapították, hogy azok a HIV-fertőzöttek, akik a kezelés megkezdése után folytatták a dohányzást, 6-13 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg a tüdőrák, mint az AIDS-hez köthető okok miatt.

A tovább dohányzó férfiak közül az erős dohányosok 29 százaléka, a közepesen dohányzók 23 százaléka, a keveset dohányzók 19 százaléka halhat meg tüdőrákban 80 éves koráig a kutatók becslései szerint. A nőknél ugyanezeket az arányokat 29, 21 és 17 százalékra tették.

A nők és a férfiak tüdőrákkockázata látványosan csökkent, ha abbahagyták a dohányzást.

Ronald Mitsuyasu, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatója szerint a HIV-fertőzötteknek azért lehetnek rosszabbak a túlélési esélyei, mert a daganatot előrehaladott állapotban diagnosztizálják, vagy azért, mert az immunrendszerüket jobban megterheli a rákellenes kezelés.  • Hírek
  • Bankszámla