Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

99 százalékos védelmet nyújt a HIV ellen egy új vakcina

2017.09.22. 15:00

A HIV-vírustörzsek 99 százalékát megtámadó ellenanyagot fejlesztett ki az amerikai Országos Egészségügyi Intézet (NIH) és a Sanofi gyógyszergyár – írja az MTI.

A 24 majom bevonásával végzett vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy az ellenanyaggal ellátott állatok egyike sem fertőződött meg, miután beoltották őket a vírussal. Az új ellenanyag klinikai próbái 2018-ban kezdődnek.

Az emberi szervezet ellenanyag, vagyis antitestek termelésével reagál a HIV-fertőzésre. Az esetek többségében az antitestek nem semlegesítik a HIV-vírus összes válfaját, mivel a kórokozónak rendkívüli mutációs képességei vannak. Az immunrendszer emiatt legyőzhetetlen számú vírusváltozattal találja szemben magát.

Több éves fertőzöttség után egyes pácienseknél úgynevezett széles körűen semlegesítő antitestek alakulnak ki. Ezek áttörhetik a HIV vírus körüli védőréteget, és elpusztíthatják a HIV törzsek nagy részét. A kutatók ilyen antitestekkel kezelnék vagy előznék meg a fertőzést – írja a BBC News.

A Science folyóirat legfrissebb számában közölt tanulmány szerzői három ilyen speciális antitest ötvözésével létrehozott egy olyan ellenanyagot, ami a szervezetben előforduló, eddig azonosított antitesteknél sokkal hatékonyabb lehet. A kutatók úgy alkották meg az anyagot, hogy a vírus három alappillérének megtámadásával legyengíti a kórokozó ellenálló képességét.

A természetes módon előforduló antitestek legjobbjai a HIV-törzsek 90 százalékát támadhatják meg. Az új antitestnél ez az arány 99 százalék, és ehhez nagyon kis koncentráció is elég belőle.

Az ellenanyag kifejlesztésében a Harvard Egyetem orvostudományi kara, a Scripps Kutatóintézet és a Massachusettsi Műszaki Egyetem szakemberei is részt vettek. A Nemzetközi AIDS Társaság izgalmas áttörésnek nevezte az eredményeket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?