Olivér
5 °C
8 °C

Fél óra alatt kimutatható a szívinfarktus

2017.09.29. 10:15

Ha mindennapossá válik a használata, 15-30 percen belül megbízható eredményt adhat a kardiológusoknak a szívinfarktus diagnosztizálásában egy új vérvizsgálat, amelynek klinikai próbait svájci, olasz és spanyol kórházakban végezték – írja az MTI.

Az EKG gyorsan képes kimutatni a súlyos szívinfarktusokat, de nem a legjobb eszköz arra, hogy kizárja a kisebbeket, amelyek szintén lehetnek életveszélyesek. Jelenleg a mellkasi fájdalmakkal jelentkező betegeknél vérvizsgálattal mérik a troponin fehérje szintjét. Ám azt három óra múlva újra el kell végezni, hogy a szívizom-károsodás jelei láthatóvá váljanak.

Színinfarktus után a kardiális miozin kötő fehérje C (cMyC) szintje a vérben jóval gyorsabban emelkedik és magasabb szintre, mint a troponin fehérje szintje. Ez azt jelenti, hogy az új vérvizsgálatot az orvosok a szívinfarktus azonnali kizárására nagyobb arányban használhatják – írták a londoni King's College kutatói a Circulation szaklapban megjelent tanulmányukban.

A kutatók a klinikai tesztekben összehasonlították a troponin és a cMyC vérvizsgálatok eredményességét  kétezer betegnél, akiket akut mellkasi fájdalommal szállítottak sürgősségei osztályokra. Az új, sMyC vérvizsgálat jobb eredményt adott a szívinfarktus diagnózisában a mellkasi fájdalmak jelentkezésének első három óráján belül.

Thomas Kaier, a tanulmány egyik vezető szerzője, a londoni St Thomas' Kórház szakembere szerint a kutatásuk megmutatta, hogy az új teszt képes megnyugtatni több ezer beteget egyetlen vérvizsgálattal, és drága kórházai ágyakat szabadíthat fel a sürgősségi osztályokon és a kórházaik kórtermeiben szerte az országban.

Ha használata mindennapossá válik, 15-30 percen belül megbízható eredményeket ad. Jelenleg azonban még csak kutatásokban használják. A brit szakemberek szerint további kutatásokra van szükség, de úgy vélik, hogy az új vérvizsgálat öt éven belül felválthatja a troponinos vizsgálatokat a kórházakban.