Frigyes
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Továbbörökíthető a császármetszéses szülés kockázata

2017.10.17. 09:39

Bécsi kutatók szerint kétszer nagyobb eséllyel szülik meg gyerekeiket császármetszéssel azok a nők, akik maguk is így születtek.

A PNAS-ben ismertetett tanulmány szerint a császármetszéssel született nőknél a saját gyerekük feje is ritkábban fér át a szülőcsatornán. A nők, akik téraránytalanság miatt császármetszéssel születtek, 2,8-szor nagyobb eséllyel szülik meg ugyanilyen körülmények között a gyereküket a természetes úton született nőkhöz képest.

Philipp Mitteröcker, a Bécsi Egyetem elméleti biológiai tanszékének munkatársa már 2016-ban bemutatta a kollégáival készített matematikai modellt, amellyel azt vizsgálták, hogy mi lehet az oka annak, hogy több százezer évnyi természetes szelekció után még mindig nagyon magas a születési problémák aránya. 

Szüléskor előnyös a szűk medence az előrehaladás szempontjából, és megelőzi a medencefenék-problémákat. Ugyanakkor a baba túlélési esélyeit éppen az növeli, ha minél nagyobb. A szelekció tehát egyszerre részesíti előnyben a szűk csípőt és a nagy babát, de csak egy bizonyos pontig: ha a baba nem fér át a szülőcsatornán, az végzetes lehet számára. A diagram szerint

a természetes kiválasztódás nem tudja kiküszöbölni a medence és fej közötti, akár halált is okozó aránytalanságot, vagyis téraránytalanságot.

A XX. század közepe óta az orvosok császármetszéssel megmenthetik az érintett anyákat és gyerekeiket, ami már most evolúciós változásokat okozott. A téraránytalanságok miatti születési problémák gyakorisága 20 százalékkal növekedett az elmúlt évtizedekben.

(MTI | PNAS)