Felfedezték a hetedik ízt

2017.10.31. 10:47

Ausztrál kutatók azonosítottak egy lehetséges hetedik ízt: a szénhidrátét.

A kutatók azt próbálják feltárni, hogy miként kapcsolódik ez az íz a keményítőben gazdag ételek fogyasztásához.

Ez jellemzően cukor, annak érzékien kellemes édes ízével, amelyre a legtöbben vágynak a szénhidrát után. Kutatásunk azonban megmutatta, hogy van egy érezhető ízminőség, amelyet az édes íztől független más szénhidrátok fogyasztása idéz elő.

− mondta Russel Keast, a Deakin Egyetem professzora, a kutatás vezetője. 

A kutatók két szénhidrátot, a maltodextrint és az oligofruktózt vizsgálták. Mindkettő megtalálható az alapvető élelmiszerekben, például a rizsben, a kenyérben vagy a tésztákban.

Az első kutatások azt az eredményt hozták, hogy ezeket a szénhidrátokat az ember képes érzékelni a szájban. Ezután azt vizsgálták, hogy a szénhidrátok iránti érzékenység hatására több keményítőtartalmú ételt fogyasztunk-e.

A tanulmányban összesen 34 felnőttet vizsgáltak. Julia Low, a Deakin Egyetem kutatója elmondta, hogy az alanyok derékméretét is figyelembe vették, mivel ez jó mércéje az étrenddel összefüggő betegségek kockázatának. A kutatók megállapították, hogy akik a leginkább érezték a szénhidrát ízét, azok több keményítőtartalmú ételt fogyasztottak, és a derekuk is vastagabb volt.

Az új ízek kutatásának ez az iránya nagyon fontos, mert az olyan krónikus betegségek, mint az elhízás, egyre növekvő problémát okoznak. Az elhízás globális növekedéséről az növekvő energia-bevitel, különösen az energiagazdag ételek nagyobb fogyasztása tehet.

Érdekes, hogy a zsír íz kutatásakor azt találtuk, kevesebb zsírtartalmú ételt fogyasztottak azok, akik érzékenyebbek a zsírra, de a szénhidrátok esetében ez éppen fordítva van.

 mondta Keast.

Az ember hat ízt − édes, savanyú, keserű, sós, umami és zsír − tud érzékelni. Keast kutatócsoportja azonosította évekkel ezelőtt a zsírt is, mint hatodik ízt.

(MTI | Medical Xpress)  • Hírek
  • Hírek