Dömötör
-1 °C
14 °C

Idén súlyosabb influenzajárvány jöhet

2017.11.21. 09:50

A tavalyinál súlyosabb influenzajárványra kell számítani az idén Európában, ezért a szakemberek mindenkinek azt javasolják, hogy oltassa be magát – mondta az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológus főorvosa kedden az M1 csatornán.

Szlávik János azzal kapcsolatban mondta ezt, hogy az úgynevezett ausztrál influenza idén 137 ezer embert fertőzött meg Ausztráliában. Felhívta a figyelmet arra, hogy minden évben változik az influenzavírus és új törzsek alakulnak ki, és elkerülhetetlen, hogy az ausztrál vírustörzs elérje Magyarországot is – írja az MTI.

Ugyanakkor a már hozzáférhető oltóanyag védelmet nyújt a déli féltekén kialakult törzs ellen is. Ez nem jelent százszázalékos védelmet, de aki beoltatja magát, biztos lehet abban, hogy ha meg is fertőződik, a betegség nem lesz súlyos lefolyású nála.

Szlávik hangsúlyozta, hogy a jelenlegi légúti megbetegedéseket még nem az influenza okozza, mivel az általában december végén jelenik meg. Vagyis még mindenki időben beoltathatja magát, mivel a védettség kialakulásához két hét szükséges.

A főorvos szerint Magyarországon még mindig alacsony, 20-25 százalékos az átoltottság, miközben a kívánatos szint legalább 40 százalékos lenne.

Kapcsolódó

Aki nem oltatja be a gyerekét, bűnt követ el

Tudta, hogy ha beoltatja magát, tehénné változik? A Tudomány Ünnepén a védőoltásokról hallgattunk előadást, vért ivó orrszarvúbébivel és oltásellenes szülőkkel súlyosbítva.