Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vérteszt mutathatja ki a rákot

2018.01.19. 11:45 Módosítva: 2018-01-19 15:25:23

Nagy lépéssel került közelebb a tudomány egy új módszerhez, amivel a vérből diagnosztizálhatók a leggyakoribb ráktípusok. A Science friss számában közölt tanulmányban leírt új módszer különlegessége, hogy egyszerre kutat a génmutációk és az általuk létrehozott fehérjék után.

A rákos daganatok mutáns gének és az irányításukkal előállított fehérjék apró jeleit bocsátják a vérbe. Az amerikai Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem tudósainak CancerSEEK nevű eljárása 16 olyan génmutáció után kutat, amelyek rendszeresen megjelennek a rákkal, valamint nyolc fehérje után, amelyeket ezek állítanak elő.

Az eljárás tesztjeit 1005 petefészek-, máj-, gyomor-, hasnyálmirigy-, nyelőcső, bél-, tüdő- vagy mellrákos beteg részvételével végezték, olyan stádiumban, amikor a daganat még nem terjedt át más szervekre. A vérvizsgálat a páciensek 70 százalékánál mutatta ki a rákot.

„A korai diagnózisnak ez a területe kulcsfontosságú, az eredmények igen izgalmasak"

– mondta Cristian Tomasetti, az egyetem kutatója. A BBC News azt írja, hogy egy CancerSEEK-vizsgálat kevesebb mint 500 dollárba, vagyis körülbelül 125 ezer forintba kerülhet.

Minél korábban sikerül kimutatni a rákot, annál nagyobb az esély a gyógyításra. A tumor nyolc vizsgált típusa közül ötnek nincs korai szűrése. A hasnyálmirigyráknak olyan kevés a korai tünete és annyira későn fedezik fel, hogy öt beteg közül négy még a diagnózis évében belehal. Tomasetti szerint nagy változást hoz, ha a daganatot akkor diagnosztizálhatják, amikor még eltávolítható.

A CancerSEEK-et most olyan résztvevőkkel tesztelik, akiknél nem diagnosztizáltak rákot. A tudósok szerint ez lesz az eljárás hasznosságának valódi próbája.

Tomasetti a BBC-nek elmondta, olyan vérvizsgálatot szeretnének, amit évente egyszer kellene elvégezni. A teszt kiegészítheti a jelenleg használatos módszereket, a mellrákot szűrő mammográfiát vagy a vastag- és végbélrákot szűrő kolonoszkópiát.

(BBC News | MTI | Science)