Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rájöttek, mi védi a férfiakat a szklerózis multiplextől

2018.02.01. 08:39

Amerikai kutatók megtalálták azt a molekulát, amely miatt kevesebb férfi szenved szklerózis multiplexben (SM), mint ahány nő – írja az MTI az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány nyomán.

A szklerózis multiplex a központi idegrendszer gyulladásos autoimmun betegsége, amely során károsodik az agy és a gerincvelő idegsejtjeit védő velőshüvely. A védőburok szétesése miatt zavar támad az idegrendszer kommunikációs rendszerében: lelassul vagy megszűnik az ingerületátvitel, látási, érzékelési, mozgási és esetenként pszichiátriai problémákat okozva.

Nőknél három-négyszer nagyobb gyakorisággal jelentkezik a kór, mint a férfiaknál. A jelenség egyik ismert oka a férfiak magas testoszteronszintjének védő hatása. A tudósok kiderítették, milyen mechanizmus teszi lehetővé a védelmet: a betegség egérmodelljén azonosították a tesztoszteron hormon irányításával termelődő molekulát, amely valószínűleg védi a férfiakat a szklerózis multiplex ellen.

A tesztoszteron hatására az immunsejtek egy fajtája, az úgynevezett hízósejtek vagy masztociták egy védő molekulát, az úgynevezett citokin IL-33-at kezdik termelni a hím egerekben.  Ez a molekula olyan anyagokat vált ki, amelyek megakadályozzák egy másik immunsejtfajta, a Th17 kialakulását, amely közvetlenül a velőshüvelyt támadhatja meg.  A beteg nőstény egerekben több Th17 alakult ki. Amikor megkapták az IL-33 molekulát, a velőshüvely károsodása, így a tüneteik is megszűntek.

Ez lehet az oka, hogy a férfiaknál mind a szklerózis multiplex, mind más autoimmun betegségek ritkábban fordulnak elő. Az eredmények teljesen új SM-kezelésekhez vezethetnek, amelyekre óriási szükség van

– összegezte Melissa Brown, a kutatás vezetője, a chicagói Northwestern Orvostudományi Egyetem immunológusa, mikrobiológusa.

Egyébként korábban a tesztoszteron védő hatásának mechanizmusát egy véletlennek köszönhetően fedezték fel: egy kísérletben hím egereket használtak nőstények helyett, mert az egyik hallgató még nem tudta a nemeket megkülönböztetni egymástól.