Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Videojátékkal kezelték a skizofréniát

2018.02.13. 11:22

Egy kutatócsoport szerint kordában tarthatók a skizofrénia tünetei, ha a betegek eleget gyakorolnak egy bizonyos videojátékkal. Az eljárás segítséget nyújthat azoknak a betegeknek, akik nem reagálnak a gyógyszeres kezelésre.

A kis létszámú tanulmányban részt vevő páciensek le tudtak szállni egy űrrakétával, ha a vezérlőegységet a hallókérgükhöz csatlakoztatták – ez az agyterület a legérzékenyebb a beszédre és az emberi hangokra. (Azt már régóta tudjuk, hogy a skizofréniásoknál ez az agyterület az átlagosnál érzékenyebb.)

A mostani eredmények azt mutatják, hogy ha eleget gyakorolnak, a betegek elsajátíthatják az űrhajó irányításához szükséges technikát, amit a mindennapi életben már arra használhatnak, hogy csökkentsék a rájuk törő érzékcsalódások erejét. A tanulmányt azonban egy kis létszámú csoporton végezték, így az eredmények megerősítéséhez további vizsgálatok szükségesek.

Részlet a játékból
Részlet a játékból
Fotó: King's College London

A tanulmányban részt vevő 12 személy korábban súlyos érzékcsalódásoktól szenvedett – ez a skizofrénia gyakori velejárója. Hogy felülkerekedjenek a tüneteken, a pácienseket arra kérték, hogy játsszanak a játékkal, miközben egy MRI szkennerrel vizsgálták az agyukat; a járművet a saját mentális stratégiájukkal kellett irányítaniuk. Miközben ezzel foglalkoztak, képessé váltak rá, hogy a hallucináció során kívülről hallott hangokat internalizálják és elcsendesítsék.

Dr. Natasza Orlov, a londoni King's College munkatársa szerint a páciensek tudják, mikor fognak hangokat hallani, mert megérzik; az új módszerrel azt szeretnék elérni, hogy ezeket a megfelelő mentális technikák elsajátítása után visszaszoríthassák, vagy teljesen megszüntethessék. A tanulmányban részt vevő páciensek négy alkalommal próbálták ki a játékot az MRI szkennerben; mindannyian úgy találták, hogy a kívülről hallott hangok egyre inkább belsővé válnak, ami megnyugtatta őket, így könnyebben megbirkózhattak vele.

A kutatók most egy nagyobb létszámú, kontroll csoporttal kiegészített tanulmányt is készítenének, hogy nagyobb mintán teszteljék az eljárás használhatóságát.

(BBC News)