Rákot okozhat a túlságosan feldolgozott élelmiszer

2018.02.15. 17:12

A párizsi Sorbonne Egyetem kutatócsoportja elképzelhetőnek tartják, hogy összefüggés lehet a túlságosan feldolgozott ételek fogyasztása és a rákkockázat növekedése között.

A 105 ezer résztvevő bevonásával végzett kutatásuk eredményei alapján feltételezik, hogy minél több ilyen ételt fogyaszt valaki, annál nagyobb a daganatos betegség kialakulásának kockázata.

Túlságosan feldolgozott élelmiszernek számítanak például az édes és sós csomagolt rágcsálnivalók, köztük a chipsek, az üdítők és édesített italok, a csokiszeletek és édességek, húsgolyók, hal- és csirkefalatkák, instant tészták és levesek, fagyasztott és tartósított húsok, valamint a csaknem teljesen cukor, olaj és zsír összetevőből készült ételek.

A kutatási eredmények olyan felmérésekre támaszkodtak, amik a megkérdezettek táplálkozását vizsgálták. A kutatásban szereplők – főleg középkorú nők – állapotát átlagosan öt évig figyelték.

A British Medical Journalban publikált tanulmány szerint azok körében, akiknek az étkezésében 10 százalékkal nőtt a túlságosan feldolgozott ételek aránya, a rákos esetek száma 12 százalékkal nagyobb volt. A kutatásban szereplők átlagosan 18 százalékban fogyasztottak túlságosan feldolgozott ételeket. Míg évente átlagosan 79 rákos esetet szűrtek ki minden tízezer résztvevő közül, a feldolgozott ételek arányának tízszázalékos növelése után minden tízezer résztvevőre kilenccel több rákos megbetegedés jutott évente. 

Az eredmények arra utalnak, hogy a túlságosan feldolgozott ételek gyorsan növekvő fogyasztása a következő évtizedekben a daganatos betegségek számának növekedéséhez vezethet.

– írták a kutatók. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy az eredményeiket újabb nagy léptékű kutatással kell alátámasztani.

Linda Bauld, a brit Rákkutató Intézet betegségmegelőzési szakértője szerint az már köztudott, hogy aki túl sokat eszik ezekből az ételekből, az túlsúlyossá vagy elhízottá válhat, ami növeli a rákkockázatot. De nehéz lenne megmondani, hogy ehhez mennyiben járul hozzá az étrend és mennyiben a túlsúly. Bauld szerint a tanulmány általánosságban felhívja a figyelmet az egészséges étkezésre, de amíg elegendő gyümölcsöt, zöldséget és rostos ételt fogyaszt az ember, nem kell aggódnia, ha néha egy kis feldolgozott élelmiszert is eszik.

Ian Johnson, a norwich-i Quadram Intézet tudósa szerint a tanulmánynak csak nagyon gyönge kapcsolatot sikerült azonosítania, a feldolgozott ételek köre a kutatásban nagyon szélesen és lazán körvonalazott, és az ok-okozati kapcsolat megállapítása már csak ezért is kérdéses.

(MTI)  • Tippek
  • Babaváró hitel